OBELEŽEN SAVINDAN

Svetoj Liturgiji, danas na Dan Svetog Save u crkvi Sv. Dimitrija u Lajkovcu prisustvovao je veliki broj vernika. Tradicionalnom recitovanju u čast i slavu Svetitelju Savi priključilo se na desetine mališana, kojima su potom uručeni pokloni od strane crkve lajkovačke. Proslava Savindana u organizaciji crkve lajkovačke, nastavljena je potom obeležavanjem slave.

Uprkos uslovima pandemije, Savindan je dostojno obeležen u svim školskim ustanovama na području opštine Lajkovac, primereno okolnostima i uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Lajkovačka OŠ “Mile Dubljević” obeležila je skromno, ali dostojno školsku slavu Svetog Savu, u najužem krugu zvanica, uz prisustvo dela kolektiva i manjeg broja učenika, koji su zapravo bili učesnici programa i nagrađeni na školskom Svetosavskom konkursu.Rezanju slavskog kolača u amfiteatru škole prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave.

Obeležavanje školske slave u lajkovačkoj SŠ “17 septembar” takođe je zbog epidemioloških mera bilo nešto skromnija. Školska slava obeležena je u holu škole i u krugu učenika, nastavnika i zaposlenih u školi,  ali i predstavnika lokalne samouprave. Prigodan kulturno – umetnički program priredili su učenici, pod mentorstvom profesorke Vesne Mićić. U obeležavanju školske slave doprinos program dali su i Kulturni centar i Turistička organizacija, te su kroz  naraciju umetnika Milutina Rankovića na zanimljiv način predstavljeni izvorni  srpski instrumenati.

OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju je sa posebnom pažnjom, primereno okolnostima obeležila školsku  slavu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, osnivača prvih škola i najznačajnijeg Nemanjića:

 “Naša škola je ovaj svečani dan obeležila u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, uz poštovanje neophodnih mera i prisustvo minimalnog broja ljudi. Uz prigodnu priredbu koju su pripremili naši učenici sa svojim učiteljicama i nastavnicama, ugostili smo sveštenike, predstavnicu opštine Lajkovac i osoblje škole. I ove godine, nažalost, situacija izazvana pandemijom korona virusa nije dozvolila okupljanje većeg broja učenika, ali se iskreno nadamo da će sledećoj školskoj slavi prisustvovati svi naši đaci,” kažu u školi u Jabučju.

Školska slava je danas dostojno obeležena i u svim drugim školama na području lajkovačke opštine.

Prenosimo vam i delić atmospfere iz škole u Nepričavi:

Zbog pandemije, izostala je tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji lajkovačke biblioteke.

Related posts

Leave a Comment