HOBOTNICA SE ZAHUKTAVA

Hobotnica, sjajan program kroz koji će žene, ovaj put iz Lajkovca i Mionice, imati mogućnost da koriste različite usluge koje će im pomoći da smanje radnu preopterećenost svakodnevnim poslovima se “zahuktava”. Žene sa ovog područja još uvek mogu i onlajn da popune upitnik kojim se prijavljuju za učešće u programu.

Naime, danas su u Mionici i Lajkovcu održani radni sastnci na temu nahavljenog programa  Hobotnica, kroz koji će ukupno 80 žena iz ruralnog područja dve opštine biti korisnice usluga u trajanju od osam meseci. Planirano je da programom bude obuhvaćeno po 40 žena sa područja Mionice i Lajkovca.

“Radujemo se što opštine prepoznaju važnost ovakvih usluga, koje će značajno promeniti život žena, korisnica usluga”, kažu iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga.

U ime lokalne samouprave, satanku u Lajkovcu prisustvovale su Ana Milijanović – saradnik na poslovima dečje socijalne zaštite, Katarina Janić – savetnik na poslovima koordinatora za lokalni ekonomski razvoj i Jelena Vidaković – savetnica na poslovima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zaštite životne sredine; Vanja Baćanović ispred Gender Knowledge Hub-a, Ivana Sinđelić i Katarina Ranković ispred ŽUKO-a i Vanja Dolbačev ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradanju.

Po završenom sastanju u Lajkovcu, na kome su razmotrni svi aspekti projekta Hobotnica, uključujući i njegovu održivost. Katarina Ranković je u ime ŽUKO-a za portal lajkovacnadlanu.rs rekla:

“Danas smo imali priliku da razgovaramo sa donosiocima odluka o sprovođenju Honotnice u narednih osam meseci na teriotoriji opštine ali i o uvođenju ovakvih i sličnih usluga na duže staze, jer tako će žene dobiti mnogo više vremena za sebe, za lični napredak, učenje i odmor koji im je preko potreban, ukoliko uzmemo u obzir da prosečno troše četiri sata dnevno na neplaćene poslove u okviru domaćinstva.”

Prijave zainteresovanih žena sa ruralnog područja mioničke i lajkovačke opštine za projekat Hobotnica otvorene su do kraja januara, nakon čega kreće implementacija usluga. Žene sa ovog područja mogu i onlajn da popune upitnik kojim se prijavljuju za učešće u programu, za šta je potrbno Izdvojiti 5 minuta, nakon klika na link koji sledi.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd0cAYj81GRSKWSkO9BS_kQTbWx1pmek59nMfl3KCMZscWtfA/viewformhttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd0cAYj81GRSKWSkO9BS_kQTbWx1pmek59nMfl3KCMZscWtfA/viewform

Aktivnosti programa Hobotnica odvijaju se kao deo projekta nemačko-srpske saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe” (“Social Services for Vulnerable Groups”) koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Related posts

Leave a Comment