MOMIROVIĆ: PUTEVI DOVODE INVESTITORE, BRZA SAOBRAĆAJNICA VALJEVO – LAJKOVAC MOTOR RAZVOJA SRBIJE

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas gradilište brze saobraćajnice Valjevo–Lajkovac, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki, i istakao da je zadovoljan dinamikom kojom radi kineska kompanija “Šangdong”.

Sa ministrom Momirovićem u obilasku radova bili su i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, kao i predstavnici kineske kompanije China Shandong International.

Tomislav Momirović je ukazao da će Valjevo u bliskoj budućnosti postati jedan od motora razvoja Srbije i da je brza saobraćajnica izuzetno važan projekat i za Valjevo i za Lajkovac.

“Brza saobraćajnica dovodi u Valjevo strane investitore. Planiramo da otvorimo hiljadu novih radnih mesta u ovoj godini. Samo ‘Hansgroe’, kao svetski lider u svojoj delatnosti, otvara 500 radnih mesta, a svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta”, rekao je ministar.

Dodao je i da će brza saobraćajnica imati 18 kilometara, i da je vrednost projekta 158 miliona evra.

Zahvaljujući kineskim partnerima posao se, kako je ocenio, odvija planiranom dinamikom, tako da će Valjevo dobiti primat u Zapadnoj Srbiji, a za nekoliko godina postaće motor razvoja Srbije.

Naglasio je da streme plati od 1.000 evra i penzijama većim od 400 evra.

“Nećemo se zaustaviti dok to ne ostvarimo, a tome u prilog govori i podatak da trenutno širom Srbije gradimo i projektujemo 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica”, poručio je Momirović.

Brza saobraćajnica Valjevo – Lajkovac značajna za obe samouprave, poručio je Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac:

“Izgradnjom brze saobraćajnice ostvarujemo višedecenijski san povezivanja centra Kolubarskog okruga sa ostatkom Srbije. Sada to činimo povezivanjem Valjeva sa auto-putem “Miloš Veliki”, a to je od velikog značaja za sve opštine Kolubarskog okruga. Imajući u vidu skoro otvaranje dve fabrike u Valjevu, i novih radnih mesta, jasno je koliko je ova saobraćajnica bitna i za Lakovac”.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je istakao da je izgradnja brze saobraćajnice strateški najvažniji projekat za taj grad, koji ga povezuje sa “Milošem Velikim” i ostatkom Srbije.

“Najveći značaj se ogleda u sve većem interesovanju stranih investitora za dolazak u Valjevo, a dokaz toga su dva ugovora koje smo potpisali prošle godine sa nemačkim kompanijama, od kojih je jedna započela izgradnju svoje fabrike, dok će druga to učiniti u martu. To će doneti nova radna mesta za građane, ne samo Valjeva, nego čitavog Kolubarskog okruga”, kazao je Gojković.

Deonica Iverak–Lajkovac dužine 18,3 km, sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo s auto-putem “Miloš Veliki” (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine s auto-putem “Miloš Veliki” i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom. 

Related posts

Leave a Comment