RAVNOGORCI: PODELA BOŽIĆNIH PAKETIĆA, POTPISAN SPORAZUM ZA PODIZANJE SPOMENIKA VOJVODI TANKOSIĆU

Sada već tradicionalno, Ravnogorski pokret Lajkovac je danas u prijatnoj atmosferi u prostorijama udruženja podelio najmlađim sugrađanima  božićne paketiće, sa željom da se sledeće godine okupe u još većem broju.

Deca su su dolazila naizmenično, u pratnji svojih roditelja i zadržavala sa u kratkotrajnom druženju, kako bi se izbegle veće gužve, usled epidemiološke situacije. Zanimljivo je, da je bio prisutan veči broj višedetnih porodica.

Danas je konačno potpisan i Sporazum inicijalnog odbora za podizanje spomenika Vojvodi Vojislavu Tankosiću. Sporazum je potpisan između Ravnogorskog pokreta Lajkovac i Udruženja “Voja Tankosić” iz Valjeva i  podrazumeva zajedničko učešće i saradnju uz uključivanje svih zainteresovanih organizacija i lica koja žele i mogu da pomognu realizaciju. Biće otvoren namenski žiro račun za uplate, najavili su potpisnici ovog inicijalnog akta.

Ispred valjevskog Udruženja “Voja Tankosić” sporazum je potpisao predsednik Miroljub Marić, dok je ispred Ravnogorskog pokreta Lajkovac potpisnik predsednik Nenad Milošević.

Vojislav Voja Tankosić (Ruklada, 28. septembar 1880 — Trstenik, 2. novembar 1915), poznat kao Vojvoda Tankosić, bio je major srpske vojske, četnički vojvoda, jedan od osnivača Crne Ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskoga prevrata 1903. do Sarajevskoga atentata. Nosilac je Zlatnog vojničkog ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima. Zaboravljeni heroj koji je mladobosancima nabavio oružje za izvođenje atentata, branio Beograd tokom prvih dana rata i bio smrtno ranjen na Dunavu zaustavljajući prodor Nemaca, do sada nije dobio dostojno obeležje.

Ravnogorski pokret Lajkovac je inače registrovan kod Agencije za privredne registre kao udruženje građana, nepolitičko, nevladino,nestranačko i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture, humanitarni programa i socijalne zaštite. Obnova  i postavljanje obeležja značajnih i važnih istorijskih događaja koje čine temelj slobode srpskog naroda, je jedan od ciljeva udruženja, te je Ravnogorski pokret Lajkovac čvrsto rešen da istraje u realizaciji ove inicijative.

Kako saznajemo, lokacija spomenika vojvodi Tankosiću biće naknadno precizirana.

Related posts

Leave a Comment