POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI DEPONIJE KALENIĆ

U Beogradu je potpisan ugovor o izgradnji Regionalne sanitarne deponije “Kalenić” između Evropske banke za obnovu i razvoj (EVRD), Ministarstva zaštite životne sredine i Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava”. To je odlučujući korak u rešavanju odlaganja otpada na teritoriji Kolubarskog okruga i konačnog rešavanja problema valjevske deponije, saopšteno je iz Gradske uprave Valjeva.

Ugovore o realizaciji projekta, ministarka je potpisala sa regionalnim direktorom za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateom Kolanđelijem i direktorom “Eko-Tamnave” Zoranom Petrovićem. Potpisivanju je u ime Grada Valjeva, prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović.

Za izgradnju regionalne sanitarne deponije za Kolubarski okrug je predviđeno 31,5 miliona evra, od 75 miliona evra koliko iznosi projekat za izgradnju četiri regionalna centra u Srbiji.

Raspisivanje tendera će biti krajem februara, a početak radova se očekuje na proleće iduće godine.

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za realizaciju prve faze projekta. Prva faza podrazumeva izgradnju četiri regionalna centra za upravljanje otpadom i to u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Od prve ideje i potpisivanja sporazuma o zajedničkoj gradnji regionalne deponije za odlaganje komunalnog otpada u Kaleniću, na 75 hektara devastiranog zemljišta površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara”, prošlo je više od 16 godina.

Kapacitet Regionalne deponije projektovan je na 5,8 miliona kubnih metara komunalnog otpada iz 11 lokalnih samouprava, Valjeva, Lajkovca, Uba, Ljiga, Mionice, Osečine, Koceljeve, Vladimiraca, Obrenovca, Barajeva i Lazarevca, čija je ukupna površina preko četiri hiljade kvadratnih kilometara sa 363.360 stanovnika i prosečnom količinom od 330 tona dnevno sakupljenog čvrstog komunalnog otpada.

Ovom projektu će se, po ranijim najavama, pridružiti još Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj, čime će se broj njenih korisnika povećati do 550.000 stanovnika.

Izvor: Kurir.rs/S.S.

Related posts

Leave a Comment