PLANINARI STAZAMA KOLUBARSKE BITKE

Prethodni vikend protekao je u znaku tradicionalne, sada već republičke akcije “Stazama Kolubarske bitke”, koju lajkovačko PSD Ćira organizuje od 2014. godine.

U ime organizatora akcije, Vladan Jakovljević je  rezimirao:

“Učesnika akcije je bilo preko 600 iz 50 klubova iz Srbije i tri kluba iz Republike Srpske. Dužina staze je 13 km i spada u kategoriju lakih staza. Pešačka tura je realizovana na stazi: igralište u selu Ćelije – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucović na Vrače brdu: „Markovića put“ – izvor „Vreline“- igralište – (ovratak na igralište, staza je kružna).

U manastiru Svetog Georgija u Ćelijama, pored pomena junacima Kolubarske bitke koji je služio arhimandrit iguman Dositej Hilandarac, uz kratko istorijsko podsećanje održan je i prigodan program. Učesnicima se obratio dalji  potomak Vojvode Mišića,  Miodrag Mišić nekadašnji kustos muzeja u Struganiku i Biljana Đurovic, profesor fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Akcija je završena na igralištu “Tucovića”, uz dodelu zahvalnica i druženje učesnika. Kompletna akcija, u svim segmentima je protekla bez problema.”

U ime Ravnogorskog pokreta Lajkovac, Nenad Milošević je rekao:

“Ovde se branila sloboda. Kolubarskim maršom i parastosom u manastiru u Ćelijama odata je počast palim junacima Kolubarske bitke. Čast nam je pripala da predvodimo više od 600 ljudi u organizaciji Planinarsko smučarskog društva “Ćire” iz Lajkovca (preteča : planinarskih društava bila su sokolska društva Sportsko Omladinska Kulturna Organizacija u Kraljevini)”.

Učesnici akcije koja je relizovana u subotu 27. novembra, oživeli su sećanje na istorijsku bitku i slavne pretke.

“Kolubara teče i pamti”, naglasio je Vladan Jakovljević i podsetio i ovoga puta: “Naši stari, vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – NEMOJTE NAS ZABORAVITI i mi nastojimo da to ispoštujemo.”

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz. Taktika pregrupisavanja samo I armije i koncentrisanog udara na VI armiju (koja je bila razvučena na širokom frontu) koju je izveo Živojin Mišić danas se izučava na vojnim školama širom sveta.

Related posts

Leave a Comment