STAZAMA KOLUBARSKE BITKE

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD“Ćira“ Lajkovac u subotu 27. novembra organizuje tradicionalnu Republičku planinarsku akciju “STAZAMA KOLUBARSKE BITKE”.

Svaka godine, od 2014.-te, poslednje subote u novembru, Planinarsko društvo Ćira Lajkovac organizuje Republičku planinarsku akciju pod nazivom “Stazama Kolubarske bitke”, koju poseti više stotina planinara iz Srbije, Republike Srpske i sa Kosova.

Podsećajući se prve akcije, u susret ovogodišnjoj akciji Stazama Kolubarske bitke koja je postala tradicionalna, u ime organizatora , Vladan Jakovljević kaže:

“Tada smo na brdu Čovka, na stogodišnjicu od čuvene Kolubarske bitke, podigli spomenik našim junacima, spomen obeležje osveštali i održali pomen za sve postradale. Od tada, svaka godine, poslednje subote u novembru, održava se akcija Stazama Kolubarske bitke, koja je izuzetno posećena i masovna. Pozivamo sve zainteresovane da budu deo akcije koja ima za cilj odavanje poćasti junacima Kolubarske bitke i očuvanje sećanje na naše pretke.”

08-09 sati: Skup i prijave učesnika u Ćelijama ( igralište FK“D.Tucović, udaljeno oko 800m od OMV pumpe ka Ljigu)

09:15 sati: Otvaranje akcije i polazak na stazu

09-30: sati Pešačka tura na stazi: igralište u selu Ćelije – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucović na Vrače brdu: „Markovića put“ – izvor „Vreline“- igralište .

15-16 sati: Povratak na igralište (staza je kružna)

16:00 sati: Dodele zahvalnica i zatvaranje akcije.

STAZA:

Dužina staze je 13 km i spada u kategoriju lakih staza. Voda na stazi : kod manastira. U manastiru biće ukratko o istoriji kraja i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu. Učesnici biti posluženi čajem kod manastira.

Akcija se održava u skladu sa odlukama Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje aktuelnog virusa COVID-19. Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju svih mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID 19, propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

PREPORUKE:


– Oprema odgovarajuća za jednodnevnu akciju, nepromočiva obuća i odeća zbog moguće kiše (opremu prilagoditi vremenskim uslovima).
– Obavezno poneti planinarsku i zdrastvenu knjižicu.”

“Naši stari, Vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – NEMOJTE NAS ZABORAVITI, stoga vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka”, poruka je organizatora akcije.

Related posts

Leave a Comment