U AMFITEATRU OSNOVNE ŠKOLE OBELEŽEN EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine  ljudima, u amfiteatru lajkovačke OŠ “Mile Dubljević”je za 49 učenika sedmog i osmog razreda održana tematska prezentacija i predavanje.

Osnovna ideja jeste da se mladi, koji i jesu u povećanom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, direktno informišu o tome kako da prepoznaju te rizike i kako da se zaštite.

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, prošla godina bila je izuzetno teška, što se ogleda u broju identifikovanih žrtava, kojih je u Srbiji bilo 57, što je čak za 80 odsto više nego 2019, dok su već za prvih devet meseci ove godine, identifikovane 34 žrtve. Od tog broja, maloletnih žrtava je bilo 9 i u pitanju su sve devojčice.

Cilj obeležavanja ovog datuma jeste i informisanje javnosti i širenje informacija, znanja i najboljih praksi u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i zaštite žrtava među različitim akterima na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i širem evropskom nivou.

U ime organizatora, uvodničar u temu i predavač lajkovačkim osnovcima bila je Snežana Lacmanović, volonter Crvenog krsta:

“U okviru redovnih aktivnosti zabeleženih u kalendaru Crvenog krsta Lajkovac, u saradnji sa Podmlatkom Crvenog krsta OŠ “Mile Dubljević” i nastavnicom Sonjom Milovanović, održano je predavanje na temu trgovine ljudima. Ciljna grupa su nam bili đaci sedmog i osmog razreda. Prikazan je film Crvenog krsta na temu trafikinga, a zatim su učenici postavljali pitanja. Naš cilj je da informisemo decu, objasnimo bar u onom domenu gde su oni negde i najranjiviji, a to je selekcija u komunikaciji na drustvenim mrežama, sa nepoznatim licima, smanjiti na minimum sve informacije lične prirode, podeliti poruke sumnjive i nerpristojne sa svojim najbližima i upozoriti i njih, jer danas postoje brojni oblici trgovine ljudima, a stalno se iznalaze novi i sve nehumaniji, brutalniji i svirepiji načini vrbovanja… Naš glavni zadatak je prevencija, edukacija. Crveni krst Lajkovac radi na preventivi, kroz svoja predavanja sa porukom: Ne dozoli da te prevare i iskotiste, informiši sebe i druge!”

Trgovina ljudima, definiše se kao oblik modernog ropstva i zloupotreba ljudskih bića i povreda njihovih osnovnih ljudskih prava, radi sticanja materijalne koristi.

U Srbiji se poslednjih 11 godina obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, a iz godine u godinu, sve nadležne institucije upozoravaju na to da su edukacija i radionice preventiva protiv tog začaranog lanca.

Related posts

Leave a Comment