ŽUKO U ZNAKU REALIZACIJE BROJNIH PROJEKATA

Strateški ciljevi Ženskog udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO), uspešnom realizacijom brojnih projekata već su vidljivi, pre svega kroz ekonomsko osnaživanje žena, potom kroz pomake kada je u pitanju politička particijapija žena na lokalnom nivou, kao i zagovaranje u procesu kreiranja i donošenja lokalnih mehanizama koji se tiču rodne ravnopravnosti. Pomaci jesu mali, ali su bitni, a posla na ovom planu ima još i to na pretek.

Ispred Ženskog udruženja kolubarskog okruga napominju, da je aktivnost udruženja u ovom drugom delu godine, koja je i dalje u znaku pandemije,  u znaku relizacuije i novih projekata.

Projekat „Nula tolerancije na nasilje u mom komšiluku“ sprovoditi se u periodu od jula do decembra na teritoriji Lazarevca, podržan je od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda. Cilj projekta je informisanje stanovništva o oblicima nasilja, načinima i procedurama prijavljivanja nasilja nad ženama i devojčicama. Kroz projekat će se promovisati postojeći servisi koji su u službi prevencije i procesuiranja nasilja. Jasno je da bi projekat ovog tipa bilo poželjno realizovati I u svim opštinama Kolubarskog okruga, kao i u svim sredinama u Srbiji.

Poslednja dekada septembra bila je u znaku predstave “O(p)stanak”.

“Ovaj komad nastao je na osnovu intervjua koji su vođeni sa ženama žrtvama nasilja u partnerskim odnosima. U osnovi, tekst se bavi sudbinom jedne žene, ali ne kao prikazivanje samo njenog iskustva, već kao celokupnog utiska i činjenica iznetih u intervjuima sa ženama žrtvama nasilja. Prikazuje se intiman, ali i društveni plan marginalizovane grupe, žena žrtava nasilja. Počevši od najbližih ljudi sa kojima žrtva komunicira do sistema koji treba da prepozna i zaštiti žrtvu. Predstava prikazuje autentične situacije žena od trenutka kada su ušle u partnerski odnos do trenutka kada su nasilnike napustile. Pored toga, publika tokom predstave sluša audio zapise, zabeležene tokom razgovora sa žrtvom. Publika tada postaje ne samo posmatrač već i učesnik samog događaja. Predstava se ne bavi osudom, već motivima zašto neko ostaje u takvoj vezi.

Koliko često postavite sebi ovo pitanje?

Odvojite vreme i uz šolju omiljenog napitka razmislite da li je to zaista ljubav ako nas boli. Samo jedno zapamtite, bol nije uvek fizička, već može biti i psihička.”

Projekat “Pomoć staračkim domaćinstvima” je drugi izuzetno važan projekat, namenjen najstarijim sugrađanima Mionice i Ljiga koji nemaju nikakva primanja. Takođe, napominju, celishodna bi bila realizacija i ovog projekta na podrulju svih ostalih opština Kolubarskog okruga.

“Kroz rad sa ženama iz seoskog područja Kolubarskog okruga, naučili smo dosta i čuli mnogo divnih životnih priča. Ono što nas svaki put posebno zaboli je kad čujemo da su neki od njih ceo život radili, a nisu ostvarili pravo na penziju iz različitih razloga ili da su usamljeni.

Želimo da i njima i nama ulepšamo dane tako što ćemo im pomoći oko obavljanja administrativnih poslova, pružanja pravne ili psihološke pomoći, kupovine namirnica ili lekova, a takođe ćemo organizovati druženja sa ostalim penzionerima. Ovaj projekat je podržala Fondacija Ana i Vlade Divac”, kažu aktivisti ŽUKO-a.

“Kada upoznate ljude na čije račune ne leže nikakva uplata tokom meseca, jasno je da je svaka pomoć dobrodošla, a naročito ljudska pažnja, priča i osećaj da nisu sami”, kažu iz udruženja, nakon brojnih kontakata sa ovom izuzetno osetljivom kategorijom stanovništva, tokom realizacije projekta.

ŽUKO je nesumnjivo napravio istorijske pomake svojim brojnim aktivnostima, prvenstveno realizacijom važnih tematskih projekata, a na novim čvrstim temeljima slede novi projekti koje ŽUKO uveliko trasira.

Najvidljivi su efekti u ekonomskom osnaživanju žena, oličeni kroz konačnu vodljivost njihovog rada, prvenstveno formiranjem online pijace u vreme pandemije, preko koje poljoprivrednice plasiraju svoj rad i time materijalizuju svoj rad konkretnim finansijskim efektima.

Ono što je osobeno za ŽUKO je činjenica, da žene Kolubarskog okruga, ne samo da nisu stale u vreme pandemije, kada je ceo svet stao, već su se sjajno snašle u novonastalim okolnostima.

Drugu polovinu mesca septembra, nakon premijere u prestonici, a potom i gostovanja u desetak gradova, obeležila je izložba pod nazivom “Kad je svet stao, one nisu”,postavljena sredinom meseca u galeriji Centra za kulturu u Lazarevcu, koja je do danas bila dostupna javnosti. U pitanju su priče 10 žena koje su danonoćno radile u trenucima kada je sve stalo, u vreme pandemije, kada smo svi bili zatvoreni u svojim domovima. Podsećamo, jedna od 10 žena iz Srbije je  direktorka ŽUKO Jelena Ružić, koja skromno kaže, da je oovo zapravo uspeh kompletnog tima ŽUKO i rada vrednih poljoprivrednica.

Related posts

Leave a Comment