PLAKETA ZA LAJKOVAČKE HEROJE U BELIM MANTILIMA

Pandemija je definitivno na zasluženi pijedestal vratila medicinske radnike, koji su postali svojevrsni i odistinski heroji u doba korone. Tako je i u Lajkovcu. Lokalna zajednica je to s razlogom prepoznala. Po prvi put ove godine,  donete su odluke o nagradama i javnim priznanjima istaknutim pojedincima i kolektivima za šest oblasti, ukupno sedam nagrada, koje je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković uručio  dobitnicima 16. septembra na svečanosti povodom Dana opštine.

Plaketa i novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara dodeljena je Kovid ambulanti Doma zdravlja Lajkovac za značajan doprinos preventivnom lečenju i zaštiti zdravlja stanovništva opštine Lajkovac.

Naime, u oblasti medicine i brige o zdravlju dodeljena je nagrada, odnosno javno priznanje opštine Lajkovac u vidu PLAKETE, kao i novčana nagrada u iznosu od sto hiljada dinara Кovid ambulanti Doma zdravlja Lajkovac, čiji je кoordinator bila dr Vojka Đurić Marković, za rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu Lajkovac, za izuzetne rezultate, akcije i postignuća, kojima je dat značajan doprinos prevenciji, lečenju i zaštiti zdravlja stanovništva opštine Lajkovac.

Koordinator tima Kovid ambulante Doma zdravlja Lajkovac dr Vojka Đurić Marković, sjajan je i krajnje požrtvovan lekar. Nesebično je angažovana sve vreme pandemije, svakodnevno, do kasnih večernjih sati, često i do ponoći, pa i duže. Doktorka je majka petoro dece! Na njenom licu i u njenom tonu, ni u jednom momentu se nije osetio teret obaveza koje nosi, ni u ophođenju sa pacijentima, ni sa kolegama, a ni sa medijima. Uvek strpljiva, analitična, racionalna i puna poštovanja i podrške za sve u okruženju. Ni nakon završetka posla sa pacijentima, nije sve gotovo. Slede sređivanje podataka, pa porodične i lične obaveze, malo odmora, pa sutradan sve ispočetka. Ženska snaga može sve da izdrži, posebno u nemogućim situacijama, pokazalo se i ovog puta.

Reke ljudi smenjivale su se svakodnevno ispred Kovid ambulante u Lajkovcu. Tu, gde se gube sve razlike između verujućih i neverujućih u koronu, između vaksera i antivaksera, gde su svi po malo nervozni i nestrpljivi, a zajedničko im postaje samo jedno, suočavanje sa koronom.

Dr Vojka je inače Lajkovčanima poznata kao izuzetno posvećen lekar, a u doba korone uložila je gotovo nadljudske napore u koordinaciji i radu u Kovid ambulanti Doma zdravlja Lajkovac i upravo to je doprinelo preventivnom lečenju i zaštiti zdravlja stanovništva opštine Lajkovac.

Priznanje je stiglo u prave ruke, a dr Vojka Đurić Marković, кoordinator Kovid ambulante Doma zdravlja Lajkovac, tim povodom skromno kaže:

“Kovid ambulanta Doma zdravlja Lajkovac je tokom više od godinu i po dana rada pokazala značajne rezultate u borbi za izlečenje  od Kovida, kroz nju je prošlo nekoliko hiljada pacijenta od kojih je više od 2000 pacijenata bilo Kovid pozitivno. Postala je prava mala klinika, gde su  najteži pacijenati svakodnevno primali infuzionu terapiju i bili praćeni kontinuirano laboratorijski i rendgenski, do izlečenja. Svi pacijenti, od onih sa blagom kliničkom slikom do onih koji su zahtevali bolničko lečenje, su tretirani sa pažnjom i trudom da se  ohrabre, jer uglavnom su bili  uplašeni što su suočeni sa Kovidom. Iza takvog rada stoji požrtvanost i zajedništvo gotovo celog Doma zdravlja, jer ne postoji neko ko tu nije bar malo pripomogao, ali ipak treba izdvojiti ljude čiji je doprinos bio najznačajniji a to su : Dr Biljana Petrović, Slavica Bušić, dr Danijela Filipović , Milena Radovančević, dr Milica Babović, dr Boris Cvitkovac i njegovi laboranti, Dragan Miletić, Slađana Radovanović, dr Marija Marković, Vera Milijanović, dr Snežana Petrović . Oni su bili nosioci posla.

Gotovo sve sestre su odlazile u ispomoć u Kovid bolnicu u Batajnici i za svoj rad i trud su bile pohvaljene i od pacijenata i od kolega.

Zahvaljujemo građanima jer imali poverenja u nas , zahvaljujemo kolegama  Doma zdravlja na podršci u radu, zahvaljujemo Opštini jer je prepoznala naš trud, zahvaljujemo članovima naših  porodica jer su imali razumevanja za naše ostajanje na poslu po ceo dan a nekad i do kasno u noć. Pre svega,  zahvaljujemo Bogu, jer smo  u ovom istorijskom periodu odgovorili zadatku koji je stavljen pred nas.”

Ono što posebno zadivljuje je činjenica, da je nakon godinu i po mukotrpnog rada i sada u punom jeku pandemije dr Vojka besprekorno ženstvena, vedra i puna energije i optimizma. I ona sama i kompletan tim, rade predano i dalje, sa istim žarom.

Related posts

Leave a Comment