IZLOŽBOM “KADA JE SVET STAO, ONE NISU” ŽUKO DOBILO SATISFAKCIJU NA SVOM TERENU

Na svom proputovanju kroz Srbiju, nakon pola godine i desetak gradova, multimedijalna izložba pod nazivom “Kada je svet stao, one nisu” stigla je je i u Lazarevac. Krajnje nesvakidašnja izložba postavljena je u Galeriji Doma kulture u Lazarevcu i svečano otvorena u prisustvu brojnih zvanica.

Naime, ova izložba premijerno je predstavljena u Beogradu na Međunarodni dan žena, kao deo globalne kampanje „Žene liderke“ Ujedinjenih nacija, nakon čega je nastavila svoj put po Srbiji.

Na otvoranju izložbe prisutnima su se obratili, u ime GO Lazarevac Nikola Marinković – član veća i predsednica Ženskog udruženja Kolubarskog okruga Jelena Ružić.

Posetioci izložbe imali su priliku da vide i čuju priče deset žena koje su obeležile 2020. godinu, godinu pandemije. Jedna od  deset žena, koje su obeležile 2020. godinu, je i Jelena Ružić predstavnica Udruženja ŽUKO.

Izložbenu postavku “Kad je svet stao, one nisu” čine umetničke fotografije i tonski snimci priča deset žena iz Srbije iz različitih sfera života, koje su u uslovima pandemije, uprkos teškim i složenim okolnostima  dale nemerljiv doprinos borbi protiv korona virusa, koje su hrabro istupile i bile konstantno u prvim redovima tokom pandemije. To su žene iz Srbije, iz različitih sfera života, koje su svojom profesionalnim kao i ličnim zalaganjem dale nemerljiv doprinos tokom pandemije COVID-19 i to u trenutku kada je gotovo sve stalo.

Posetioci portala lajkovacnadlanu.rs, imali su priliku da prate svaki korak od osnivanja ŽUKO – a, pa samim tim i njihovo maestralno prilagođavanje uslovima pandemije. To, šta za žene sa područja Kolubarskog okruga znači udruženje, a potom u odsudnom momentu i pokretanje online pijace kao i realizacija svih daljih projekata i aktivnosti, najbolje znaju one same. Činjenica je, da je rad žena postao vidljiv i da je to doprinelo njihovom ekonomskom osnaživanju.

Jelena Ružić, predsednica Ženskog udruženja Kolubarskog okruga (ŽUKO) jedna od 10 odabranih žena u Srbiji koje su uticale na 2020. godinu skromno kaže: “Stvarno je ogromna čast za mene biti među tih 10 žena, ali stvarno mislim da sam pano trebala da delim sa ostalim devojkama iz našeg tima, ja sam neko ko predstavlja ŽUKO, a zasluge pripadaju svim ženama i poljoprivrednicama koje su bile tu I dale aktivan doprinos. Ovde su deset kolaža sap o tri fotografije deset odabranih žena.  Tu ima žena iz svih sfera života, koje su dale primer i doprinele boljitku našeg društva tokom pandemije COVID-19. Među njima su medicinska sestra, nastavnica, apotekarka, prodavačica…žene predstavljene na izložbi primeri su otpora i hrabrosti. U situaciji krize, kada su se mnogi uplašili, one nisu stale. Fotografija svake žene na izložbi je praćena audio pričom o njihovom iskustvu i radu tokom pandemije: kako su se osećale, koja je bila njihova uloga i na koji način su doprinele svojoj zajednici. Cilj je da se prikaže njihov rad na prvoj liniji fronta, u uslovima pandemije. Autori fotografija su Sandra i Igor Mandić.”

Projekat je realizovan uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Ministarstvom za evropske integracije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Francuskom ambasadom u Beogradu.

Kako bi odali priznanje i počast ženama koje su tokom prošle godine radile za sve nas, u prvim redovima i danonoćno, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Francuskom ambasadom u Srbiji, priremili su multimedijalnu izložbu pod nazivom “Kada je svet stao, one nisu” u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira EU.

Izložbena postavka “Kada je svet stao, one nisu”u lazarevačkom Domu kulture biće dostupna javnosti naredne dve sedmice, a nakon Lazarevca nastavlja dalje svoj put po drugim gradovima u Srbiji.

Related posts

Leave a Comment