ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE, SEDNICA SKUPŠTINE IDUĆE SEDMICE

U Lajkovcu je danas zasedalo Opštinsko veće. Današnja sednica veća je i priprema za predstojeće redovno skupštinsko zasedanje, koje će se održati sledeće nedelje, možda već u utorak 14. septembra, pred Dan opštine Lajkovac.

U izjavi za medije, neposredno nakon sednice veća, predsednik opštine Lajkovac je izdvojio najvažnije usvojene odluke, ali je najavio i brojne radove radove i aktivnosti, uključujući i otvaranje bazena za Dan opštine:

“Ono što zavrđeuje pažnju jeste da smo danas verifikovali jednu tačku koja se tiče investicija u drugom delu godine, a to je, pre svega, izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu vrednosti 28 miliona dinara. Malo smo kasnili sa raspisivanjem te javne nabavke. Inače, ova investicija se provlačila kroz budžet opštine Lajkovac poslednjih 10 godina, malo smo povećali iznos, do kraja nedelje biće raspisana javna nabavka i nadam se da ćemo u kasnim jesenjim mesecima krenuti sa izgradnjom.

Očekuju nas brojni radovi ove jeseni, kako iz lokalnog budžeta,tako i sredstvima raznih resornih ministarstava. Upravo smo danas prisustvovali jednom takvom događaju, rešavanju višedecenijskog problema – sanaciji levoobalnog nasipa na reci Kolubari dužine 220 metara i vrednosti 15 miliona dinara, a ceo iznos finansira JVP „Srbijavode“. Lokaciju je posetio direktor Goran Puzović i još jednom mu zahvaljujem na poseti i odličnoj saradnji koju opština Lajkovac ima sa ovim javnim preduzećem. Poseta je od izuzetnog značaja jer smo dogovorili buduće konkretne korake, a to je uređenje glavnih kanala u samom Lajkovcu: kanal 1 koji prolazi kroz centar i kanal 2 poznat kao Vojni krug, koji prolazi pored stadiona Zadrugara i kroz naselje koje se nalazi u Izviđačkoj ulici.

Danas smo doneli odluku o održavanju spoljnog izgleda zgrada u opštini Lajkovac, koje su podeljene u tri zone. Bitno je za ovu odluku da se ne odnosi samo na uređenje fasada već na sve moguće popravke: zamenu krova, stolarije i slično. Stupiće na snagu 1. januara 2022. godine, iz budžeta ćemo odvojiti novac i zainteresovani stanari zgrada moći će da učestvuju u javnom pozivu. Zgrade u zoni 1 moći će da sufinansiraju sa 70 odsto vrednosti projekta, u zoni 2 sa 60 odsto i u zoni 3 sa 50 odsto.

Bitna tačka dnevnog reda bilo je i održavanje javne rasvete koje smo poverili našem javnom preduzeću, ali ono, nažalost, nije moglo da ispuni sve uslove iz zakona i uredbe o održavanju javne rasvete. Imali smo veliki broj pritužbi građana na održavanje javne rasvete, tako da ćemo na sledećoj skupštini promeniti odluku i održavanje opet poveriti Opštini Lajkovac, koja će raspisati javnu nabavku. Nadamo se da ćemo već narednih nedelja ući javno-privatno partnerstvo, da će nam komisija u Ministarstvu privrede odobriti taj projekat i da ćemo početkom 2022. dobiti izvođača na duži period, koji će postojeće svetiljke zameniti LED sijalicama. Dobićemo uštedu i bolju osvetljenost.”

Predsednik Živković je u izjavi medijima posle sednice najavio i otvaranje bazena za Dan opštine:

“Finalni radovi su u završnoj fazi, i sad je sve spremno, ali čekamo Dan opštine kao prigodnu priliku da otvorimo tako lep objekat, koji će biti ponos naše opštine. Dakle, 16. septembra će svi građani moći da koriste zatvoreni bazen, koji će najverovatnije raditi 10 meseci u godini (neće raditi u julu i avgustu) jer tada nema potrebe.

Raduje nas da je u toku raspisivanje javne nabavke za izgradnju ulice koja vodi od nove zelene pijace do zatvorenog bazena. Biće to moderna saobraćajnica sa obostranim trotoarima, vrednost radova je 50 miliona dinara koji je najvećim delom odvojio EPS.

U toku je i projektovanje završnih radova na konacima koje takođe finansira EPS, tako da ćemo iduće godine imati potpuno nove konture i tog dela Lajkovca, koji polako prerasta u pravi sportsko-rekreativni kompleks. Nadam se da ćemo ga dopuniti još nekim pratećim sadržajima, na zadovoljstvo Lajkovca, a mi se trudimo da svakog dana popravljamo uslove života u našoj lokalnoj zajednici.”

Related posts

Leave a Comment