USPEŠNOM REALIZACIJOM REGIONALNOG PROJEKTA PETORO MLADIH LAJKOVAČKIH ROMA REŠILO PITANJE ZAPOŠLJAVANJA

Kroz projekat “Više šansi za bolje mogućnosti zapošljavanja u zapadnoj Srbiji” petoro mladih Roma sa područja opštine Lajkovac rešilo je pitanje zapošljavanja, kroz preduzetničku delatnost i kroz poljoprivrednu proizvodnju. U tri slučaja su mladim, za plasteničku proizvodnju spremnim  Romima dodeljeni plastenici i  freze (zapravo mini motokultivatori), jedna učesnica projekta otvara fotografsku radnju i jedna frizerski salon u Lajkovcu.

U Valjevu je održan je X dan karijere – završna konferencija projekta “Više šansi za bolje mogućnosti zapošljavanja u zapadnoj Srbiji” koji je implementirao Grad Valjevo u partnerstvu sa Centrom za integraciju Roma Valjevo, opštinom Koceljeva i udruženjem Regionalna prava manjina iz Lajkovca.

Tom prilikom predstavljene su realizovane aktivnosti, rezultati projekta, iskustva projektnog tima kao i iskustva krajnjih korisnika projekta i uručene su i zahvalnice saradnicima na projektu.

Ovim činom uspešno je završen projekat, čiju dinamiku realizacije je bitno opredelelila pandemija korona virusa, ali nije uticala na rezultate projekta.

A ukupni rezultati su  odličnji: 40 mladih Roma sa područja opština učesnica projekta ostvarili su značajne pomake i dobili svoju šansu na planu mogućnosti zapošljavanja: 10 mladih Roma faktički je dobilo posao kroz podsticaje za preduzetničku delatnost, 10 njih je dobilo podsticaje za bavljenje poljoprivredom (plastenike i freze – zapravo male motokultivatore), a 20 Roma je kroz obavljenu radnu praksu bitno poboljšalo svoju spremnost za tržište rada i mogućnosti zapošjavanja.

Koordinator Mobilnog tima za inkluziju Roma u opštini Lajkovac Nikola Josipović, uključen i u rad Centra  za integraciju Roma Valjevo, izražava veliko zadovoljstvo uspešnom realizacijom ovog važnog projekta i naglašava. “Ostvarivanje svojih ciljeva vidimo kroz institucionalno rešavanje problema Roma, donošenje strateških dokumenata i monitoring sprovođenja politika za Rome, u prioritetnim oblastima: obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i zdravlje. Projekti ovog tipa su od izuzetnog značaja za bolji život i inkluziju Roma.”

Romi čine značajan deo populacije lajkovačke opštine, a lokalna samouprava čini kontinuirane maksimalne napore za organizovano i sistemsko rešenje svih njihovih problema.

Related posts

Leave a Comment