SLAVA LAJKOVCA OGNJENA MARIJA, UZ PRISUSTVO VLADIKE ISIHIJA

Svetu Arhijerejsku Liturgijom povodom slave Lajkovca Ognjene Marije služio je Vladika valjevski Isihije, uz sasluženje brojnog sveštenstva.

Poruka Episkopa valjevskg Isihija na slavi opštine Lajkovac je: „Da primimo vatrenost Svete Marine i da nepokolebivo svedočimo Hrista.“

Prvi put otkako je postao valjevski arhijerej, Episkop Isihije je na dan Ognjene Marije služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu i tako uveličao gradsku slavu.

Sasluživali su arhimandrit Dositej, iguman manastira Ćelije kod Lajkovca; protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog; protojerej Nebojša Milivojević, arhijerejski namesnik tamnavski; protojerej-stavrofor Tomislav Cvetinović, starešina crkve i đakon Momčilo Dimitrijević iz Valjeva.

Posle Liturgije je prerezan slavski kolač, a zatim je upriličen kulturno-umetnički program.

U kulturno – umetničkom delu programa nastupili su hor „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina i Folklorni ansambl lajkovačkog Kulrurnog centra “Hadži Ruvim”.

Pored velikog broja vernika, molitveno su prisustvovali i gradski čelnici predvođeni predsednikom opštine Andrijom Živkovićem. Posle Liturgije je prerezan slavski kolač, a zatim je upriličen kulturno-umetnički program.

Milutin Ranković, umetnik iz Lajkovca, poklonio je prilikom prve posete Lajkovcu novopostavljenom Vladiki valjevskom Isihiju svoj rad “Sveti Vasilije”.

Vladika Isihije je u prazničnoj besedi podsetio na mučenički podvig Svete Marine koja je živela u trećem veku, u vreme najstrašnijeg gonjenja hrišćana.

Episkop Isihije je po rezanju slavskog kolača čestitao Lajkovčanima slavu, poželevši im svako dobro i podsetivši još jednom na veličinu svetiteljke koja je njihova zaštitnica.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković , izrazio je veliko zadovoljstvo prvom posetom  Vladike Isihija i to na ovaj za Lajkovčane izuzetno značajan dan. Naglasio je da se nada, da će upravo prisustvo novoizabranog Vladike Isihija dati snagu svima da se prebrode periodi koji nam dolaze i pandemija, izrazivši nadu da će ceo srpski i hrišćanski narod u budućnosti raditi više na napretku i razvoju i svojih gradova i svoje države, u svakom smislu, od duhvnog do ekonomskog. Predsednik Živković je izrazio uverenje, da ćemo biti ponosni na godine iza nas i da će vreme pred nama biti godine za dobrobit Srbije.

Uprkos okolnostima i brojnim neizvesnostima vezanim za pandemiju, “Dani Lajkovca” uspešno se privode kraju, realizovani su svi planirani sadržaji i biče okončani sa dva koncerta na Gradskom trgu, na sam dan slave Ognjene Marije: od 20:30 koncertom grupe “Britke sablje”, a potom od 22 sata koncertom Peđe Medenice.

Od vremena kada je prvi voz, tada popularni „ćira“ prvi put prošao lajkovačkom prugom, železničari u Lajkovcu su počeli da slave Svetu Velikomučenicu Marinu – Ognjenu Mariju kao svoju slavu. Vremenom je njihova slava prerasla u gradsku, pa se Sveta Marina slavi, kako molitveno i liturgijski, tako i u okviru manifestacije „Dani Lajkovca“ koja okupi najveći broj Lajkovčana na jednom mestu, a i brojne posetioce iz susednih opština.

Ognjena Marija je i povod, da u Lajkovac dođu svi oni koji imaju poreklo iz Lajkovca, brojni prijatelji i poštovaoci Lajkovca.

Related posts

Leave a Comment