USPEŠNO REALIZOVANI „DANI VODENICA NA KOLUBARI I TOPLICI“

“Dani vodenica na Kolubari i Toplici”, kojom su faktički otpočeli “Dani Lajkovca”, manifestacija posvećena vodenicama u srednjem toku reke  Kolubare i njene pritoke Toplice, a koje još aktivno melju i pod zaštitom su Zavoda za zaštitu spomenika kulure, uspešno su realizovani u organizaciji lajkovačke Turističke organizacije, uz bogat prateći program promocije slikarstva i pesništva.

Program ove tradicionalne manifestacije Turističke organizacije opštine Lajkovac otpočeo je 15. jula u otvaranjem manifestacije kod Jolića vodenice u Lajkovcu, predstavljanjem svih vodenica koje i danas melju na donjem toku reke Toplice i kolubarskim jazovima i otvaranjem izložbe sa Kolubarskim motivima, lajkovačke slikarke Biljane Gavrilović i muzičkim omažom mladog harmonikaša Dimitrija Jovanovića.

Već narednog dana, koji je obeležilo lose vreme, usledilo je otvaranje izložbe  regionalnog etno motiva i motiva vodenica sa Kolubare “Istok-zapad Lajkovačkom prugom”, sa  radovima autora iz zemlje i inostranstva u Jolića vodenici i na keju Kolubarskog jaza; splet narodnih izvornih kola i pesama u izvođenju akustičnog benda, predstavljanje novih izdanja i publikacija autora, koji su u međuvremenu radili na temu vodenica, uz  obraćanje Milovna Bajića upravnika Jolića vodenice koja ima 27 poredovnika.

Program je završen kolom u prijatnom ambijentu Jolića vodenice, koje su zaigrali svi učesnici programa i prisutna publika.

Od 17. do 19. jula je grupa  likovnih umetnika slikara, fotografa i snimatelja obišla i ostale tri vodenice koje aktivno rade  na Kolubari i Toplici i valjaricu sukna, Sretenovića vodenicu u Markovoj Crkvi, kao i pepeljevačku vodenicu čiji je jaz presušio, sve u potrazi za motivom i kako bi ovekovečili sadašnje stanje, ovih drevnih objekata.

Završnica manifestacije “Dani vodenica” bila je 20. Jula u Jolića vodenici otvaranjem izložbe samouke slikarke Snežane Jovanović, koja vodi poreklo iz porodice koja je osnovala vodenicu i skupom pesnika, koji su kazivali svoje pesme, a potom je stihove pesnika posvećene vodenicama, kao  poruke u boci niz kolubarske talase poslao vodeničar lično.

Na prostoru Jolića vodenice, u završnici manifestacije nastupili su pesnici Milica Rosić, Ljiljana Vlahović, Smiljana Božić, Nenad Karić i Dragan Radovanović.

Ovom prilikom, odlomak iz nove knjige autora Tome Petrovića “Stari Lajkovac – neispričane price” kazivao je Aleksandar Milovanović.

Događaj dana svakako je bila izložba slika Snežane Jovanović.

Najutentičnija lajkovačka slikarka predstavila se u punom sjaju, svojim najreprezentativnijim slikama. Izložbu je u ulozi domaćina i organizatora programa otvorio Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije.

Po završetku programa, ispred Jolića vodenice usledilo je druženje uz gitaru učesnika programa i gostiju.

“Dani vodenica” su jedna autentična manifestacija, autorski program Turističke organizacije opštine Lajkovac, zanimljiv ne samo lokalnoj publici, već manifestacija koja ima odjeka u najširem okruženju, jer čuva tradiciju i promoviše pozitivne vrednosti. Njena pozitivna strana je i u tome što promoviše zavičajne umetnike prvenstveno, a otvorene je svakako i za druge učesnike.

Program “Dani vodenice”, koji se tradicionalno u Lajkovcu organizuju, sasvim sigurno daju kiseonik kulturnom životu Lajkovca i Srbije.

Related posts

Leave a Comment