RADOVANU BELOM MARKOVIĆU “ZLATNI KRST KNEZA LAZARA”

Književnik Radovan Beli Marković dobitnik je nagrade “Zlatni krst kneza Lazara”, “Vidovdanskih svečanosti” u Gračanici, za, kako je naveo žiri, “impozantan i izrazito samosvojan prozni opus”. Nagrada će biti uručena 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti Manastira Gračanica.

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Kasalović „Kondir Kosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su  istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“  za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“.

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2021“ koja se održava u Gračanici, a koji je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica), msr Žarko Milenković i Milisav Savić u svojstvu  prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatnog krsta kneza Lazara”, a koji se povukao iz žirija u toku odlučivanja, doneo je odluku da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ dodeli piscu Radovanu Belom Markoviću iz Lajkovca za “impozantan i izrazito samosvojan prozni opus”.

“Radovan Beli Marković kreira delo koje propituje i problematizuje granice romana kao žanra. Štaviše, on ga u pripovedačkom smislu izglobljuje iz linearne fabule, komponujući ga fragmentarno i mozaički, sa puno lirskih digresija. Udvajanjem  naratora i dekonstruisanjem književnog junaka u tradicionalnom smislu reči, Radovan Beli Marković efektno doprinosi književnom eksperimentu koji je, međutim, izuzetno slojevit, zasnovan na različitim perspektivama mita i (srpske) istorije.”

Dosadašnji dobitnici nagrade „Zlatni krst kneza Lazara“ su najviđeniji srpski pisci. Prvi dobitnik bila je 1989. godine Desanka Maksimović, potom Matija Bećković, Ljubomir Simović , Dobrica Ćosić , Slobodan Rakitić,  Rajko Petrov Nogo, … a prošlogodišnji dobitnik bio je Milisav Savić.

Nagrade će biti dodeljene 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti Manastira Gračanica.

Foto/autor: Radosav Stojanović

Vidovdansko pesničko pričešće je kulturna manifestacija koja se održava o Vidovdanu u Gračanici, Babinom Mostu i na Gazimestanu, na Kosovu i Metohiji. Organizator je Dom kulture u Gračanici. Manifestacija objedinjuje Likovnu koloniju „Gračanica“, izbor „Kosovske devojke“ i „Pesničko pričešće“ pred crkvom u manastirskoj porti Gračanice, uoči Vidovdana.

Prvi put manifestacija je održana 1989. godine, u vreme obeležavanja 600. godišnjice Kosovskog boja, kada je Desanka Maksimović bila prvi dobitnik “Zlatnog krsta kneza Lazara” i do danas se redovno održava uprkos prilikama koje vladaju na Kosovu i Metohiji.

U okviru likovne kolonije dodeljuje se nagrada „Longin“ za najbolju sliku, a na Pesničkom pričešću nagrade: Zlatni krst kneza Lazara, Gračanička povelja, Kondir kosovke devojke i Zlatno pero despota Stefana Lazarevića.

Najznačajnija nagrada koja se dodeljuje u okviru manifestacije je” Zlatni krst kneza Lazara” koja se dodeljuje za celokupni književni opus autora.

Svake godine u okviru manifestacije izlazi časopis Vidovdanski glasnik.

Dom kulture Gracanica je institucija ciji je osnivac Skupstina grada Pristine. Iako je pod ingerencijom opstine, Dom kulture je nosilac kulturnih desavanja ne samo na njenoj teritoriji nego i u celoj enklavi Centralnog Kosova i Metohije.

Related posts

Leave a Comment