LAJKOVAČKI FK ZADRUGAR DEBITOVAO U PROBNOM MEČU PRIMENE VAR SISTEMA U SRBIJI

Po prvi put u Srbiji pojavio se VAR sistem, u cilju unapređenja fudbala i veće sigurnosti u donošenju sudijskih odluka prilikom spornih situacija na izuzetno važnim mečevima naše Linglong Super lige .

Zadrugar je dakle odigrao prvi seniorski meč u Srbiji uz primenu VAR tehnologije. U istoriju lajkovačkog fudbala i sporta upisujemo još jednu zanimljivost.

FK Zadrugar je bio počastvovan da debituje u jednom takvom probnom meču u Staroj Pazovi, tačnije u Kući fudbala, gde se sastao sa ekipom Beograda sa Karaburme i zabeležio pobedu 5:1.

Za potrebe primene VAR tehnologije na terenu su instalirane kamere i VAR soba. Na terenu su bile četiri sudije: glavni i tri pomoćnika, dok su meč u VAR sobi pratila trojica sudija. Kao saznajemo od predstavnika Zadrugara, za 90 minuta iz VAR sobe su proverene tri sporne situacije: dva ofsajda i jedan prekršaj.

Treba napomenuti da su utakmicu sudili internacionalci, glavni sudija Milanović iz Ćupruje, kome su pomagali Petrović iz Užica I Đorović iz Kragujevca, kao i četvrti sudija Stojanović iz Beigrada, a iz VAR sobe konsultacije je davao Novak Simović, jedan od nasih najboljih sudija sa ovih prostora.

Četa trenera Aleksandra Lazarevića je pokazala, po ko zna koji put, da igra moderan napadački fudbal sa tendencijama postiizanja dosta pogodaka iz lepih i izrađenih akcija, gde se najvise istakao vrsni napadač  Vladimir Jerinić i  svojim novim hettrikom zabeležio 111.-ti gol u dresu zelenih.

“Ovom prilikom se zahvaljujemo na gostoprimstvu FSS, na ukazanom poverenju direktoru Kuće Fudbala gospodinu Nikoli Uzelcu, kao i čoveku bez koga svega ovoga nebi bilo, našem istaknutom saveznom sudiji profesoru Marku Ivkoviću Arapu – koji je bio pokretač celokupne priče i ideje u sprovođenju,  potom Igoru Radojičiću sekretaru Sudijske organizacije FSS –vodećem čoveku za inplementaciju VAR sistema u Srbiji,” kažu iz Uprave lajkovačkog FK Zadrugar.

Edukacija koja traje od novembra 2020. ušla je u završnu fazu, jer će se VAR tehnologija od sledećeg prvenstva primenjivati u superligaškom rangu takmičenja. Odigravanje utakmica sa VAR praćenjem, radi uvežbavanja sudija, počelo je 9. juna, od kada su organizovana dva susreta kadetskih i omladinskih timova. Meč Zadrugara i Beograda bio je prvi u seoniorskoj konkurenciji, a uhodavanje će se nastaviti u letnjem periodu odigravanjem više utakmica uz striktnu primenu VAR-a.

Šta je VAR sistem?

Video assistant referee (VAR) ili „video pomoćnik sudije” predstavlja sistem pomoću kojeg glavni sudija može da ponovo razmotri bitne trenutke u meču

Za VAR sistem potrebno je između osam i 12 kamera na tačno označenim mestima na stadionu – u liniji sa golom, kaznenim prostorom…

Pomoć VAR sistema koristi se za četiri stvari: golove (i sve što dovodi do njih ili ih sprečava, poput ofsajda ili faulova), penale, direktne crvene kartone ili situacije kada je pogrešan igrač dobio žuti ili crveni karton

Funkcioniše tako što na stadionu postoji VAR soba u kojoj sudije na monitorima posmatraju šta se dešava na terenu. U slučaju sumnjive situacije oni signaliziraju glavnom sudiji, koji prekida meč i rukama pokazuje znak pravougaonika, tj. monitora. Nakon toga, on odlazi pored terena gde na ekranu može da pogleda šta se dogodilo

Sistem je prvi put testiran u Holandiji, u sezoni 2012/2013, a širom sveta postao je poznat tokom Svetskog prvenstva u Rusiji

Tokom 2018. VAR je i zvanično upisan u pravila fudbalske igre

Od najjačih liga sveta VAR koriste Italija, Španija, Nemačka, Francuska, ima ga i u Ligi šampiona i Ligi Evrope, Engleskoj Premijer ligi, a VAR stiže i u Srbiju!

Related posts

Leave a Comment