SEDNICA VEĆA U SUSRET PRVOM REBALANSU BUDŽETA

Ovonedeljna, 17.- ta po redu u ovom sazivu sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac bila je u znaku priprema za predstojeće zasedanje lokalnog parlamenta, prvenstveno priprema  za prvi rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta.

Dnevni red sednice nije bio obiman, a sednicom lokalne vlade predsedavao je ovoga puta zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović.

Pored priprema za rebalans budžeta, svakako se kao najbitnije izdvajaju: izveštaj o realizacija prošlogodišnjeg programa poslovanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“, koji je podneo direktor Zoran Petrović.

 Posebnu pažnju privukao je, po realizovanom konkursu i izbor projekata za izgradnju, održavanje i obnovu verskih objekata na teritoriji opštine Lajkovac, koji se finansiraju ili sufinansiraju iz lokalnog budžeta.

Rukovodilac odeljenja za budžet i finansije Andrijana Jakovljević je vezano za pripremu rebalansa budžeta rekla, da na osnovu Uputsva  o pripremi, svi direktni i indirektni korisnici budžeta intenzivno  pripremaju predloge izmena i dopuna svojih finasijskih planova, koje uobičajeno dostavljaju odeljenju u predviđenom roku i dodala:

“Polazna osnova za pripremu prvog rebalansa budžeta je obim planiranih prihoda i rashoda Odlukom o budžetu, odnosno dinamika ostvarenja prihoda i rashoda, što smo sagledali. Ono što je bitno jeste da je polazna osnova bila i stvarno stanje prenetih sredstava utvrđenih završnim računom za 2020. godinu. Svim korisnicima će rebalansom biti nadoknađena sredstva, koja su im eventualno smanjena Odlukom o budžetu, zbog nedostatka sredstava u tom periodu. Pre svega se ovo odnosi na prevoz zaposlenih i đaka. Od novih investicija istakla bih izgradnju Seoske kuće u Pepeljevcu, za koju se sredtva ugrađuju u budžet ove godine.”

Analizom najznačajnijih prihoda i rashoda iz programa rente, ekologije i korišćenje sredstava koja se prilivaju u budžet od kazni za saobraćajne prekršaje, dolazi se do toga da iako su sredstva iz programa ekologije znatno umanjena, značajnijom naplatom zaostalih stvari došlo se do ukupne sume od 23,4  miliona dinara, što je visina sredstava za rebalans iz ovog programa. Ukupna sredstva rente iznose 423,3 miliona dinara, dok ukupna sredstva iz programa korišćenja novčanih kazni iznose 12,5 miliona dinara.

Predsedavajući ovom sednicom veća, zamenik predsednika opštine Obrad Milutinović, u izjavi za medije neposredno nakon sednice, pored već pomenutih i par proceduralnih odluka, govorio je i o još dve važne i medijski zanimljive odluke:

“Ono što bih izdvojio između ostalog jeste, izdvajanje sredstava za igradnju palionice za sveće i prodavnice za Crkvenu opštinu Lajkovac, gde su izdvojena sredstva od 2 927 000 dinara. Opština je opredelila i sredstva u visini od milion dinara za nabavku 23 protivgradne rakete, koje će biti upotrebljene za snabdevanje 4 protivgradne stanice na području opštine Lajkovac: u Lajovcu, Bajevcu,  Jabučju i Malom Borku.”

Related posts

Leave a Comment