U CILJU POVEĆANJA BEZBEDNOSTI DECE U SAOBRAĆAJU I KAO MERA POPULACIONE POLITIKE, PODELJENA 62 DEČIJA AUTO SEDIŠTA

Umesto uobičajeno u Gradskoj kući, zbog epidemiološke situacije i mera koje su na snazi, svečana dodela auto sedista za decu, peti jubilarni put u Lajkovcu, upriličena je ovoga puta u sali bioskopa.

Dečija auto sedišta podeljena su po sprovedenom Konkursu za raspodelu budžetskih sredstava opštine Lajkovac za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac u ovoj godini. Reč je o sredstvima koja su se slila po osnovu kazni za saobraćajne prekršaje.

Opština Lajkovac je preko Saveta za bezbednost saobraćaja i ove godine, za sve lajkovačke bebe koje su rođene u prošloj godini, obezbedila besplatna dečija auto sedišta. U izuzetno prijatnoj atmosferi, uručena su 62 auto sedišta.

Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac u ovoj godini, za nabavku dečijih auto sedišta za sve lajkovačke bebe, koje su rođene u prošloj godini, izdvojeno je 600.000 dinara. Sve lajkovačke bebe, rođene u toku prošle godine, dobile su dakle besplatno auto sedište, zapravo svi koji su se odazvali Javnom pozivu. Uslov je bio da roditelji imaju prebivalište na teritoriji opštine Lajkovac i automobile u vlasništvu.

Prilikom dodele besplatnih dečijih auto sedišta, koju je obavio Andrija Živković, predsednik opštine sa saradnicima i predstavnicima opštinskog Saveta za bezbednost u saobraćaju, rečeno je da će se sa ovom praksom i sličnim idejama nastaviti i narednih godina, sve u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju i podizanja nataliteta. Opština Lajkovac je prva u Kolubarskom okrugu krenula sa ovom praksom, a ovo je peta godina po redu da se sa ovom praksom nastavilo. Podela dečijih auto sedišta pokazala se vrlo popularnom merom i od samog starta je naišla na sjajan prijem svih građana.

Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, nakon čina uručenja auto sedišta mališanima i njihovim roditeljima je u izjavi za medije rekao:

“Moram da napomenem da nam je ovo peta, jubilarna godina da delimo auto sedišta za naše najmlađe sugrađane. Ove godine imamo nešto više prijava nego prethodnih godina.  Danas je podeljeno ukupno 62 sedišta za koje je preko Saveta za bezbednost u saobraćaju izdvojeno  600 000 dinara.  Opština Lajkovac će i u narednom periodu pokušati da pored auto sedišta obezbedi i kolica za bebe, sve u cilju da opština Lajkovac ima što više stanovnika.

Nama je budžet za saobraćaj svake godine sve veći i veći,  pre svega zahvaljujući prolasku  Auto – puta “Miloš Veliki” kroz  teritoriju opštine Lajkovac,  jer  30%  od kazni koje se napišu na pomenutom delu ostaje u našem budžetu.  Nadam da ćemo u narednom periodu možda čak i pomoći ljudima koji se bave poljoprivredom tako što ćemo obezbediti rotaciona svetla za traktore i ostale priključne mašine.

Takođe, opština Lajkovac je u postupku javne nabavke za izgradnju video nadzora i kamera na teritoriji samog Lajkovca, što će svakao uticati na povećanje pomenutog budžeta. Uz pomoć ovog novca uradićemo  veći broj i staza za bicikliste, kao i za pešake. kako bismo podigli nivo bezbednosti u saobraćaju.”

Predsednik Živković je ovom prilikom istakao i da je opština Lajkovac u saradnji sa Putevima Srbije konkurisala sa dva projekta, zahvaljujući kojima  je dobila oko pet miliona dinara za postavljanje horizontalne i vertikalne svetleće signalizacije u zoni  škola, kao i na važnoj i izuzetno frekventnoj raskrsnici u Slovcu:

“U Ćelijama na Ibarskoj magistrali polako se  privodie kraju radovi na postavljanju ležećih policajaca i znakova,  a pre svega svetlećih barijera i znakova koji će dodatno opominjati  vozače i sve učesnike u saobraćaju da je u blizini škola i da se u tom delu nalazi veliki broj dece. Takođe, u toku su radovi na raskrsnici za Valjevo, Lajkovac i Ub. Postavlja se vertikalna i  horizontalna signalizacija, a biće postavljen i ležeći policajci u obliku platformi, zaštitna ograda na samom trotoaru, kao  i svetleći  usporivač brzine. Ovakve aktivnosti imaju za cilj da se dodatno utiče na učesnike u saobraćaju kako bi bili oprezniji.”

Inače, pština Lajkovac ulaže maksimalne napore i sredstva za poboljšanje populacione slike, odnosno demografske slike Lajkovca, a samim tim i Srbije. Cilj je što više atraktivnih mera, koje će podstaći Lajkovčane da imaju što više dece i da Lajkovac u budućnosti poveća broj stanovnika.

Lajkovac je po izdvajanjima za mere populacione politike poznat ne samo u okrugu, već i u čitavoj Srbiji. Tu spadaju izdvajanja za sve nezaposlene roditelje, pomoći zaposlenim roditeljima, stipendiranje najboljih đaka i studenata, besplatan školski prevoz, besplatna đačka kuhinja, a opština Lajkovac je prva u Srbiji svojevremeno krenula i sa finansiranjem vantelesne oplodnje, koja je za sve zainteresovane besplatna.

Sala bioskopa bila je prilikom uručenja besplatnih auto sedišta ispunjena mališanima i njihovim mladim roditeljima, što je predstavljalo izuzetno lepu i optimističnu sliku, punu pozitivne energije i obećavajuću za budućnost Lajkovca i Srbije.

Related posts

Leave a Comment