UDRUŽENJE “BaziMili” USPEŠNO U RELIZACIJI PROJEKTA INKLUZIVNOG CENTRA, DONATORI PREZADOVOLJNI

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju “BaziMili” Lajkovac, tokom prethodnih šest meseci bilo je više nego uspešno u realizaciji Projekta inkluzivnog centra “Podrška detetu i porodici”, koji podržava ACT, a koji finasira Vlada Švajcarske, konstatovali su svi u lancu realizacije projekta, a posebno donatori prilikom posete Lajkovcu i Udruženju “BaziMili”.

Programska savetnica ACT projekta bila je kratka i jasna u svojoj visokoj oceni: “Mi smo veoma zadovoljni i ponosni na “BaziMili” i sve to što su oni uz podršku ACT projekta uspeli da sprovedu u proteklih šest meseci, imajući posebno u vidu ukupnu situaciju sa koronom, ograničenim kretanjem i okupljanjem. Uspeli su da motivišu zajednicu, da rade sa decom i da stvarno za ovako kratak period ostvare sjajne rezultate.”

Katarina Janić, koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u opštini Lajkovac je istakla lokalni i opšti značaj realizacije projekta Inkluzivnog centra i naglasila značaj jačanja kapaciteta Udruženja “BaziMili”, kao i značaj povezanosti svih u lancu socijalne zaštite: “Projekat je jako važan za našu sredinu. Prosto je negde jako važno da se svi malo bolje upoznamo sa tim koje su to potrebe korisnika usluga o kojima u osnovi ne postoji značajnije predznanje. Smatram da je projekat bitan za samo udruženje, za njihovo jačanje kapaciteta, bolju vidljivost, ne samo na teritoriji opštine Lajkovac, već i u državi. Lokalna samouprava već radi aktivno sa Udruženjem “BaziMili”. Uključeni su u projekat sa GIZ – om na temu Usluga socijalne zaštite za osetljive grupe, tako da već imamo ostvarenu saradnju. Dobro je da se uključuju i da ostvaruju sva moguća sredstva od strane donatora, kako bi postali što vidljiviji. Prosto je bitno, da svi negde budemo uključeni u sistem socijalne zaštite, svi negde vezani, kako lokalna samouprava tako i obrazovne institucije, predškolska ustanova Centar za socijalni rad… Negde smo svi tu akteri i usmereni jedni na druge, da bi prosto svi zadovoljili potrebe negde još uvek nodovoljno vidljivih korisnika.”

Osnivač i predsednik Udruženje “BaziMili” Lajkovac Milica Nikolić je rezimirala, da je u okviru Inkluzivnog centra deci omogućen svakodnevni boravak u prostorijama udruženja uz različite slobodne aktivnosti, individualni tretmani sa logopedom, različite inkluzivne radionice (govorno jezičke, motoričke, likovno kreativne, socijalne…). Posebno je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je udruženje uspelo da animira i aktivno uključi zajednicu i da tokom realizacije projekta bespogovorno potvrdi da postoji realna potreba za funkcionisanjem Inkluzivnog centra, što obezbeđuje i njegovu održivost.

O funkcionisanju udruženja, njegovom značaju za lokalnu zajednicu, prvenstveno za porodice i decu sa posebnim potrebama govorili su aktivisti udruženja, volonteri, roditelji dece sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju. Prilikom posete donatora, svoje utiske o radu udruženja I njegovom značaju izneli su u odvojenim pričama: srednjoškolci volonteri Ivana Iličić i Aleksandar Jovanović, student Defektološkog fakulteta i koordinator volontera Nena Aleksandrić, socijalni radnik i stručni saradnik na projektu Aleksandra Negić, roditelj i član Upravnog odbora udruženja Žaklina Molerović i prva među jednakima Milica Nikolić.

Njihove, vrlo emotivne ispovesti su bitno naglasile značaj postojanja Udruženja “BaziMili”, kao i značaj realizacije projekta Inkluzivni centar “Podrska detetu i porodici”.

Vrata Udruženja “BaziMili” širom su otvorena za sve zve zainteresovane,  a bliže informacije oradu udruženja mogu se naći na sajtu www.bazimili.org.rs

Poradilo se uspešno do sada gotovo na svim segmentima poboljšanja kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama i njihovih porodica u ovoj sredini, a najsporiji pomaci su u povećanju vidljivosti osoba kojima je potreban bilo koji vid pomoći i socijalne zaštite, konstatovali su svi akteri ovog skupa i pozvali sve kojima je pomoć potrebna da se odvaže i priključe udruženju.

Related posts

Leave a Comment