JABUČKI OSNOVCI OBELEŽILI DAN ROMA

Učenici OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju, prigodnim, maštovitim, ali i edukativnim i vrlo originalnim sadržajima, obeleželi su 8. april – Svetski dan Roma. Reč je o školi koja ima veliki broj učenika romske nacionalnosti, a u pripremi i realizaciji brojnih sadržaja učestvovali su sa velikim entuzijazmom svi učenici.


Uz poštovanje svih epidemioloških mera, kompletan program bio je u duhu romske tradicije.


Višednevnim maksimalnim angažovanjem pedagoškog asistenta Jelene Kostić, učiteljica i učenika, pripremljena je prigodna ikonografija. Prostrani hol škole obilovao je tematskim panoima, na kojima su prikazani Romi kroz vreme, njihovi običaji i obeležja, znameniti Romi i Romkinje, njihova kultura i tradicija.


U savršeno dekorisanom holu škole, održana je i priredba učenika nižih razreda, koju je organizovala pedagoški asistent Jelena Kostić. Bilo je tu obilje stihova, pesme i igre.

Pseban kuriozitet priredbe bilo je nekoliko romskih pesama u interpretaciji taletovane male maturantkinje Anđele Milosavljević.


Škola u Jabučju, koju pohađa veliki broj romske dece, zahvaljujući prvenstveno odličnoj saradnji sa lokalnom samoupravom, a i sopstvenim naporima, u širem okruženju prepoznatljiva je i po besplatnom prevozu učenika, besplatnoj užini, besplatnom školskom priboru za sve kojima je to potrebno, ali i brojnim humanim akcijama, kroz koje se đaci uče solidarnosti i empatiji.


Direktor škole Goran Milinčić kaže, da je sve proteklo u jednoj sjajnoj atmosferi, da su ostvareni višestruki korisni efekti i da je veoma ponosan na to sa koliko entuzijazma su svi učestvovali u realizaciji programa.

Related posts

Leave a Comment