LAJKOVAČKI OSNOVCI MEĐU NAJBOLJIM LIKOVNJACIMA U DRŽAVI

Kao i ranijih godina, lajkovački osnovci, pod mentorstvom svog likovnog pedagoga, akademskog slikara Miloja Mitrovića, briljirali su na tradicionalnom likovnom konkursu u okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, koja je obeležena pod sloganom “Zdrave navike za zdrave zube”.

Prvo mesto na XXX po redu, jubilarnom konkursu za izbor najboljih likovnih radova za učenike u osnovnim školama u Republici Srbiji osvojila je Lena Petrović, učenica V/4 OŠ “Mile Dubljević” Lajkovac.

Treće mesto osvojio je Filip Lacmanović, učenik VI/3 OŠ “Mile Dubljević” Lajkovac.

Konkurs ima za cilj podsticanje zdravstveno-vaspitnog rada na temu oralnog zdravlja, a ovoga puta je zbog aktuelne COVID-19 pandemije, dinamika realizacije tridesetog jubilarnog konkursa neminovno izmenjena.

U Srbiji se tradicionalno od 1991. godine, u trećoj nedelji maja meseca, obeležava Nedelja zdravlja usta i zuba, kako bi se ukazalo na značaj oralnog zdravlja i velike zastupljenosti bolesti usta i zuba. Kampanja se realizuje na teritoriji Republike Srbije, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” , (na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga Institut za javno zdravlje Valjevo sa partnerskim organizacijama) i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Svetska zdravstvena organizacija naglašava da bolesti usta i zuba predstavljaju jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema na globalnom nivou. Kampanja ima za cilj i da se dodatno motivišu pojedinci, porodice, zajednica i donosioci odluka za aktivan odnos prema unapređivanju oralnog zdravlja

Related posts

Leave a Comment