VEĆE O DOMU ZDRAVLJA I SPORTU, APEL ZA POMOĆ PETRU BATRIĆEVIĆU

Od deset tačaka ovonedeljne sednice Opštinskog veća opštine Lajkocav, 12.- te po redu u ovom sazivu, dominirale su dve: Izveštaj o prošlogodišnjem sprovedenom programu i utrošku sredstava Doma zdravlja Lajkovac i ovogodišnji lokalni budžet za sport i programi u oblasti sporta koji će biti realizovani u ovoj godini.. Nakon sednice, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, pozvao je članove veća da se odreknu nadoknade sa ove sednice u humanitarne svrhe, za nastavak lečenja i rehabilitaciju Petra Batrićevića iz Ćelija. Predsednik Živković je apel za učešće u ovoj humanitarnoj akciji uputio i odbornicima, svim imenovanim i postavljenim licima, privrednicima, kao i građanima, kako bi svi zajedno pomogli Petru da istraje u svojoj borbi.


Ovonodeljna sednica protekla je izraženo u pluralizmu mišljenja i stavova, pre svega povodom dve pomenute teme, što je predsednik Živković ocenio kao dobro i konstruktivno, jer se iz ovakvih rasprava, kako je rekao, mogu izvući smernice za bolji, odnosno kvalitetniji rad u narednom periodu.


Predsednik Andrija Živković je izneo više primedbi na utrošak sredstava lajkovačkog Doma zdravlja, ali i odao zasluženo priznanje za napore uložene u uslovima pandemije. Glavna primedba odnosila se na činjenicu da je od 12 miliona dinara koje je opredelila lokalna samouprava ostalo neutrošeno 1,5 miliona dinara, što čak i nije prvi put da se tako nešto dešava:


“Moj lični stav je da mi se situacija sa utrošenim budžetom Doma zdravlja Lajkovac ne sviđa, jer se ova situacija ponavlja iz godine u godinu. Uvek budžet koji opština izdvaja pre svega za rad seoskih ambulanti, rad doktora i tehničkog osoblja u tim ambulantama, se ne potroši. Da li se troškovi dobro planiraju ili ne, ne volim da ulazim u te stvari jer nisam ekonomista. ali očigledno je da se ne planira dobro, jer se ceo budžet ne potroši. Ono što sigurno smeta jeste da goruća pitanja koja se tiču rada seoskih ambulanti nisu rešena, pogotovo rada ambulante u Jabučju, gde je sigurno bilo novca iz budžeta koji se mogao odvojiti za saniranje problema. Od ukupnog budžeta nije utrošeno više od milion dinara, što se svakako moglo iskoristiti za raspodelu na druge pozicije i upravo se od tog novca mogla adaptirati ambulanta u Jabučju”, rekao je predsednik opštine Lajkovac, uz opasku da, u ovom slučaju najviše trpe građani koji su uskraćeni za zdravstvene zaštitu u Jabučju, uz najavu da će u drugom delu godine na ovom planu sve biti drugačije.


Konkretno, o aktuelnom problemu ambulante u Jabučju, predsednik Živković je rekao:


“Imam informacije da je na Ambulanti u Jabučju krov dotrajao i da prokišnjava. Ne znam da li Dom zdravlja Lajkovac nije dobro uradio predračun tih radova, ili se nisu snašli u ovoj situaciji, to je već pitanje za njih. Ono što sigurno tvrdim jeste, da bi opština Lajkovac uvek izdvojila novac za takve situacije. Ja se nadam da ćemo ovo ispraviti u narednim mesecima, što je bitno za sve meštane Jabučja koji će ponovo moći da se leče u svom mestu.”


Druga tema koja je dominirala ovonedeljnom sednicom veća je budžet za sport i programi u oblasti sporta koji će biti realizovani u ovoj godini.


Lokalni budžet za sport iznosi impozantnih 24 miliona dinara, čak duplo je veći u odnosu na pre deset godina. Ipak, ni većeg budžeta ni veće galame oko njegove raspodele, što je uzrokovano postojanjem velikog broja klubova koji očekuju da njihovo kompletno funkcionisanje bude finansirano iz budžeta. Kriterijume za sredstva iz lokalnog budžeta za sport prošlo je 30 klubova. Sredstva za sada nisu opredeljena FK Rubribreza, jer se još uvek čeka okončanje postupka i pravosnažna odluka vezano za kaznu koju klub ima. Takođe, sredstva za sada nisu opredeljena ni za oba karate kluba (“Tucović” i Železničar”), kao ni za Rafting klub, koji treba da regulišu svoj status u udruženjima srazmerno takmičarskom karakteru klubova. Za ove klubove ostavljeno je u rezervi tri miliona dinara, koji im naknadno mogu biti raspodeljeni, zavisno od epiloga situacije.


Između ostalog, u izjavi za medije nakon sednice, predsednik Živković je navodeći niz nelogičnosti vezanih za lokalni sport i očekivanja klubova, kao ilustraciju naveo i činjenicu, da postoje privatni klubovi koji naplaćuju članarinu, a koji termine u Sportskoj hali koriste besplatno. Napomenuo je takođe, da su okolnosti takve,da bi nezadovoljnih klubova i polemike bilo i da je budžet za sport veći, što nebi bilo realno, jer svakako postoje i druge važne oblasti za koja se sredstva moraju i u većoj meri izdvajati.


Veće je usvojilo Izveštaj o izvršenju Programa Crvenog krtsta Lajkovac za prošlu godinu, koji je uprkos korona uslovima uspešno realizovan, Izveštaje o realizovanju programa iz oblasti kulture, kao i projekata namenjenih podršci programima udruženja, kao i o utrošku budžetskih sredstava Opštine Lajkovac u prošloj godini o realizovanju projekata za izgradnju, održavanje i obnovu verskih objekata.


Prihvaćeno je i predloženo rešenje o postavljenju Živorada Šušnjarevića iz Lajkovca za lokalnog poverenika za izbeglice i migracije.


Razmatran je i odobren zahtev lazarevačkog preduzeća “Nukleus” za odobrenje korišćenja mosta na lokalnom putu Slovac – Ratkovac za potrebe izgradnje brzih traka do Valjeva, koja se odvija na gotovo 2/3 teritorije lajkovačke opštine.


Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac i po funkciji predsedavajući Opštinskog veća, pozvao je na kraju sednice plaćene članove veća da se u humanitarne svrhe odreknu nadoknade sa ove sednice, za nastavak lečenja i rehabilitaciju sugrađanina Petra Batrićevića, upućujuči apel za učešće u ovoj humanitarnoj akciji: odbornicima, svim imenovanim i postavljenim licima, privrednicima, kao i građanima, kako bi svi zajedno pomogli Petru u borbi za njegovo izlečenje.

Related posts

Leave a Comment