SAHRANA BEZ ISPRAĆAJA

Na Novom groblju u Lajkovcu danas je sahranjen M. P. (55) iz Beograda, koji je 28. januara nastradao na pruzi u Neričavi, kada je na njega naleteo regionalni voz koji saobraća na relaciji Prijepolje – Beograd.


Nastradali Beograđanin bio je socijalni slučaj, a sahranilo ga je lajkovačko komunalno preduzeće, o trošku opštine.


Sahrana je obavljena mirno, tiho i dostojanstveno, uz prisustvo samo predstavnika lajkovačkog odeljenja Centra za socijalni rad i pogrebne službe JP “Gradska čistoća”, po proceduri uobičajenoj za korisnike socijalne pomoći, beskućnike i lica čiji se identite ne može utvrditi.


Dok se ovakvi slučajevi u većim gradovima dešavaju, u malim sredinama sahrane bez ispraćaja su sporadične.


Mahom je reč o socijalnim slučajevima, onima koji su imali naslednike ali oni to nisu želeli da urade, ili o osobama koje su ostale potpuno same. Nije malo ni onih čiji je identitet potpuno nepoznat, pa se sahranjuju kao N. N. lica. Prema važećoj zakonskoj regulativi, u takvim slučajevima sahrane organizuju područna komunalna preduzeća, o trošku opštine:


“Troškove sahranjivanja snosi opština na čijoj teritoriji je preminuli imao poslednje prebivalište, a ako se ono ne može utvrditi, onda troškove plaća opština na čijoj teritoriji je lice preminulo. Opština koja je obezbedila sahranjivanje preminulog lica ima pravo na nadoknadu troškova od osoba koje se bile dužne da obezbede sahranjivanje ili iz zaostavštine preminulog.”
Posmrtni ostaci ovih osoba sahranjuju se uglavnom ujutru, pre zakazanih sahrana, u pojedinačnim grobnim mestima, namenjenim upravo za pomenute kategorije pokojnika, na parcelama za sahranjivanje bez ispraćaja.


Beograđanin koji je nedavno nastradao na pruzi Beograd – Bar, na području opštine Lajkovac, sahranjen je u redovnom terminu za sahrane, danas u 12:30, na Novom groblju u Lajkovcu.


Ostaje gorak ukus jedne teške ljudske sudbine.

Related posts

Leave a Comment