ZA INFORMACIJU O NESTALOJ MAČKI MICI KOJA JE VOLELA VOZOVE NAGRADA 200 EVRA

Mačka Mica, koja je duže od jedne decenije bila svojevrsni zaštitni znak na daleko čuvene Železničke stanice Lajkovac, nestala je na gotovo volšeban način. Jedno je sigurno, od perona i vozova nije se odvojila svojom voljom. Kako je mačka Mica, posebno poslednjih godina, bila poznara i široj javnosti, uključujući i krugove ljubitelja mačaka, otuda i nagrada u iznosu od 200 evra sledi onome ko pruži pouzdanu informaciju o mački Mici nestaloj sa lajkovačke pruge.

FOTO: Velimir Jagodić


Upućeni tvrde, da je mačka Mica još od 2008. godine živela na Železničkoj stanici u Lajkovcu. Svako ko je učestalo prolazio prugom Beograd – Bar, morao je da je primeti i zapamti. Dočekivala je i ispraćala sve vozove. A vozove je neizmerno volela i za njih bila toliko vezana, da su propali svi pokušaji njenog udomljavanja. Za jednu uličnu mačku, ovo je jedan neuobičajeno dug vek. Kažu, da ulične mačke mahom jedva sastave par godina. Ali, Mica je bila u svemu posebna i nekako svoja.


Osim više pokušaja udomljavanja u Lajkovcu, nije uspeo ni pokušaj udomljavanja u okolini Pančeva. Toliko je tugovala za lajkovačkom prugom, da je vraćena nazad na Železničku stanicu Lajkovac. A jednom se iz Slovca sama vratila.


Kako je Mica bila posebna, bili su posebni i njeni mačići, pa je za njima bila prava jagma. Jedno od Micinih mačića završilo je u Nici.


Od 2014. godine, Mica je imala nekoga ko se svakodnevno i posvećeno brinuo o njoj. Pored brige o hrani i higijeni, imala je i zdravstvenu zaštitu, sterilisana je i uredno vakcinisana.


Poslednji put je viđena 12. decembra,na redovnom obroku u uobičajenom terminuna oko 19 časova. Od tada joj se gubi svaki trag. Kompetan potez tog dela pruge i to u širokom pojasu detaljno je više puta pretražen, a od Mice ni traga.


Bila je miroljubiva. Svako ju je mogao uzeti u naručje, pomaziti je, nahraniti…Možda ju je neko uneo u voz, pa Mica sada prede na nekoj drugoj stanici, čekajući iste vozove koji i kroz Lajkovac prolaze.


Jedno je sigurno, ona bez vozova nebi mogla. Na svaki pisak lokomotive, preskakala je sve plotove i nepogrešivo hrlila ka Železničkoj stanici. I bila je i nije bila ulična mačka. Sa Železničke stanice se nikada nije previše usaljavala. Jela je uglavnom na istom mestu. Iako je mogla biti prava “salonska dama”, sama je birala perone i zvuke vozova, bez kojih nije mogla.


Najlepše bi bilo, da joj je neko pružio dom, koji je ona prihvatila. Naravno, nije nikakav problem da tu i ostane, oni koji tragaju za mačkom Micom žele samo informaciju o tome šta se dogodilo, gde je sada i da je dobro.


Dakle, nagrada za svaku pouzdanu informaciju o mački Mici, nestaloj sa prostora železničke stanice Lajkovac, je 200 evra.


Oni koji za mačkom Micom tragaju, ne žele ni da pomisle, da postoji neko toliko zao ko je mogao da joj naudi.

Ideja je samo, da ova topla priča sa lajkovačke pruge dobije svoj epilog i da svi oni koji su je voleli i o njoj godinama brinuli znaju da je zbrinuta i da je dobro.


Ako neko ima bilo kakvu informaciju o mački Mici, može se javiti na broj:


064/ 296 – 0 – 383, ili ili 069/ 643 – 003
ili na:
lajkovacnadlanu@gmail.com

Related posts

Leave a Comment