MLADI LAJKOVAČKI LIKOVNI UMETNICI BRILJIRALI U NOVOM SADU

Radovi lajkovačkih osnovaca, kao najuspešniji na dva prestižna pokrajinska konkursa, bili su poslednju dekadu decembra izloženi u novosadskom Dečjem kulturnom centru, što je vrlo značajno priznanje za mlade lajkovačke likovne umetnike, pod mentorstvom likovnog pedagoga i akademskog slikara Miloja Mitrovića.

“Bez obzira na celokupnu epidemiološku situaciju mi smo radili sa decom, sa željom da ih motivišemo na stvaranje, da prezentujemo taj njihov rad, kad su se oni već potrudili i imali veliko interesovanje. Izložba koja je nekad bila rezervisana za vojvođanske škole, od osamdesetih je proširena na republički nivo, a ove godine su stizali i radovi iz Banjaluke, iz Rumunije, učestvovao je veliki broj škola sa svojim odabirom. U vreme kada je umetnost skrajnuta, kada se retko organizuju izložbe, mi smo organizovali dve izložbe u Lajkovcu, dobili brojna priznanja, a sada su i radovi naših učenika predstavljeni na ovoj izložbi što je veliko priznanje za jednu malu školu u Srbiji,” poručio je Miloje Mitrović.

Na 33. Izložbu autorskog stripa ućenika osnovnih škola Republike Srbije koju su organizaovali Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja Vojvodine i Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, koja je 21. decembra otvorena u novosadskom Dečjem kulturnom centru, pristiglo je 1.742 rada iz 54 ustanove. Žiri u vrlo impozantnom sastavu odabrao je za izlaganje 116 radova, među kojima su se našli i radovi osam učenika iz lajkovačke OŠ „Mile Dubljević”, čiji je likovni pedagog Miloje Mitrović. Radovi Alekse Jeremića, Jane Radovanović, Lenke Grujić, Anđele Brdarić, Sofije Matić, Lare Mitrić, Žarka Todorovića i Ivone Jevtić poslednje dekade decembra bili su postavljeni u galeriji Dečjeg kulturnog centra u Novom Sadu.

Đaci profesora likovne kulture Miloja Mitrovića predstavili su se i na 66. Izložbi likovnih radova dece i omladine Srbije „Njeno visočanstvo svetlost”, koju su takođe organizaovali Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja Vojvodine i Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Žiri je ovoga puta izabrao za izlaganje 230 radova među kojima su radovi Ognjena Matovića i Tamare Aleksić, učenike lajkovačke Osnovne škole „Mile Dubljević”. Na konkurs je ove godine pristiglo 2.025 radova iz 67 ustanova.

Related posts

Leave a Comment