KOMPLETIRANJE ASFALTIRANJA 10 KILOMETARA TRASE STARE OBRENOVAČKE PRUGE

Rukovodstvo opštine Lajkovac obišlo je danas završne radove na asfaltiranju puta od Milanovića rampe prema Donjem kraju Jabučja u dužini od pet kilomrtara, kojima se komletira važna deonica trase Lajkovac – Jabučje – Skobalj u dužini od blizu deset kilometara. Završnim slojem asfalta na ovoj deonici završava se i realizacija ugovora sa Putevima Srbije za ovu godinu, uz očekivanje nastavka dobre saradnje i značajne finansijske pomoći Puteva Srbije za putnu infrastrukturu i narednih godina, zahvaljujući kojoj je u ovoj godini asfaltirano preko 40 kilimetara puteva u opštini Lajkovac.


Prilikom obilaska radova u Jabučju, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je podvukao značaj ove deonice za meštane i posebno za radnike “Kolubare”, a osvrnuo se i na dalje ambiciozne planove na planu putne infrastrukture:


„Ovo su sve putevi koji su bili ugovoreni početkom 2020. godine od strane Opštine Lajkovac i JP Putevi Srbije. Svi smo upoznati sa situacijom nastalom u martu mesecu zbog KOVID-19. Na svu sreću, mi privodimo kraju taj ugovor koji smo imali sa Putevima Srbije. Ovo je jedna važna deonica koja spaja Lajkovac sa donjim delom Jabučja, odnosno sa Donjim krajem, sa Gajem i ide ka naseljenom mestu Skobalj. U prvoj polovini godine ova deonica je urađena u celoj dužini, negde oko 10km, onaj prvi sloj asfalta, a ostao je završni sloj asfalta na pomenutoj deonici. Radovi su počeli u nedelju, planirana dinamika je da do četvrtka bude završena celokupna deonica.

Sa tim ćemo završiti ugovor sa Putevima Srbije za ovu godinu, ostaje nam put za Petroviće u Bajevcu dužine kilometar i nadamo se da će to Putevi Srbije realaizovati u prvim prolećnim mesecima.
Sigurno ono što je najbitnije i najviše interesuje građane opštine Lajkovac jeste da smo početkom 2020. godine takođe predali nove puteve koji bi trebalo da se rade u saradnji sa Putevima Srbije. Pre svega, opština Lajkovac duguje veliku zahvalnost Putevima srbije jer smo u saradnji sa njima uradili preko 40km puteva, kako lokalnih tako i regionalnih, ukupne vrednosti preko 300 miliona dinara.


I ovaj putni pravac je nekada bio regionalni, sada je lokalnog karaktera, ali ima veliku važnost za radnike RB „Kolubara“ jer ga koriste za odlazak na posao. Napominjem, da se nadam da ćemo i u narednoj godini imati dobru saradnju sa Putevima Srbije i da ćemo uraditi bar deo puteva kao u prethodnim godinama. Najvećim delom ćemo se bazirati na lokalne puteve, put za Vlajiće u Donjem Lajkovcu, put za Vasiće u Vračeviću, a pre svega put koji jeste lokalni ali je vrlo frekfentan jer spaja dve opštine, Ub i Lajkovac, prolazi kroz Selo Lajkovac i Rukladu. Sigurno je da očekujemo značajnu finansijsku pomoć Puteva Srbije za putnu infrastrukturu i narednih godina, kako bismo nastavili dobru saradnju iz prethodnih godina.”


Izgradnja obilaznice oko Lajkovca je izvesna, potvrdio je danas predsednik Živković i govoreći o njenom značaju naglasio je da će obilaznica svakako otvoriti nove perspektive:


“Ključna stvar za Lajkovac za naredni period je izgradnja obilaznice. Imamo nekoliko modela, ono što raduje i što je vidljivo jeste da je obilaznica u planu Vlade Srbije i da su u prethodnom periodu urađeni prvi radovi u sklopu izgradnje petlje u Nepričavi. To je oko 300 metara, upravo je „Štrabak“ za vikend asfaltirao tu deonicu. Obilaznica će mnogo značiti i za izmeštanje teretnog saobraćaja, a ono što je najbitnije jeste da će obilaznica stvoriti prve uslove za formiranje industrijske zone, a svi znamo šta ona znači za jedno mesto i za širu okolinu: dolazak investitora i otvaranje radnih mesta, što je sigurno prioritet i Vlade Srbije i Opštine Lajkovac.”


Skromniji budžet za narednu godinu i odgovorno trošenje istog je ono na čemu je predsednik Živković insistirao u svojim prethodnim izjavama, pa u skaldu sa tim, realno je očekivati da će biti korekcija i u spremnosti državnih institucija u stepenu pomoći lokalnim samoupravama. O tome, šta je realno očekivati u narednom periodu, predsednik Živković je rekao:


“Sve državne institucije su po pitanju finansija u težem položaju nego prethodnih godina, jer znamo kako je KOVID-19 uticao na finansijsku situaciju. Zbog toga i ovi brojni ugovori koje smo imali i sa Kancelarijom za javna ulaganja i Putevima Srbije nis u realizovani u drugoj poovini godine. Nadam se da će se svi ti aparati Vlade Srbije po pitanju finansija konsolidovati u narednoj godini i da ćemo imati brojne realizacije projekata. Iako to neće biti na nivou prethodnih godina trudićemo se da koliko-toliko budžetska sredstva opredelimo, pre svega, za izgradnju putne infrastrukture.


Budžet opštine Lajkovac je za nekih 150 miliona dinara manji nego prethodne godine, ali ponašaćemo se odgovorno. Određene stavke ćemo morati da korigujemo, da smanjimo, pa i brojne stavke koje su do sada bile popularne u narodu i na neki način kupovale socijalni mir, to se donekle mora menjati. Nadam se, da građani opštine Lajkovac u narednom periodu neće trpeti što se tiče infrastrukturnih radova.”


Komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju u opštini Lajkovac, predsednik Živković je danas rekao:


“Situacija je maltene preslikana kao za celu Srbiju. Dobra vest je da je poslednjih par dana smanjen broj pregleda i broj obolelih, jednocifren je i nadam se da će se taj trend nastaviti. Čekamo 25. decembar da vidimo da li će biti novih mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, pa ćemo se shodno tome ponašati. Sigurno da ne sme biti opuštanja jer nas čeka dug period novogodišnjih i božićnih praznika, tako da još jednom apelujem na poštovanje svih mera i očuvanje zdravlja stanovništva kako bi tako dočekali 2021. godinu.”

Related posts

Leave a Comment