VAŽNE ODLUKE OPŠTINSKOG VEĆA

U susret predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta, planiranom za kraj novembra, održana je i šesta po redu u novom sazivu sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, na kojoj je jedna od glavnih tačaka dnevnog reda svakako bio Izveštaj o izvršenju budžeta opštine Lajkovac za prvih devet meseci ove godine, a bilo je reči i o brojnim drugim važnim pitanjima od značaja za funkcionisanje lokalne samouprave i građane opštine Lajkovac.


Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine je na istom nivou kao i predhodnih godina, a izvršenje rashoda j manje od očekivanog, prvenstveno usled vanredne situacije u prvom delu godine i zbog toga što tek sledi naplata radova koji se privode kraju. Uveliko je u pripremi i budžet za narednu godinu, za koji se očekuje da će biti razvojni, a lokalna samouprava očekuje i pomoć Vlade Republike Srbije. U proceduri je i četvorogodišnja Strategije razvoja socijalne zaštite opštine Lajkovac, a Javna rasprava o Nacrtu Strategije biće održana 8. decembra u velikoj sali Gradske kuće, sa početkom u 10 časova. A kako stvari stoje, velike su šanse da će od naredne godine opštine Lajkovac i Ljig imati Zajedničko pravobranilaštvo.


Analizirajući ovogodišnje devetomesečno izvršenje budžeta, ali i druge važne odluke, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je u izjavi za medije neposredno po završetku sednice rekao:


“Tačka koja je najznačajnija jeste Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci tekuće godine. Naplata prihoda je na nivou očekivanog, odnosno blizu 80%, isto kao i predhodnih godina. Ono što je manje od očekivanog je izvršenje rashoda u iznosu od oko 55%. Razlog tome je, pre svega, vanredna situacija u prvom delu godine. Takođe, veliki broj radova i investicija privodi se kraju i njihova naplata se tek očekuje, pa će i izvršenje rashoda do kraja godine biti veće. Možemo reći da smo što se tiče budžeta zadovoljni. Uveliko se sprema i budžet za narednu godinu. Videćemo kakvo će biti stanje sa situacijom u kojoj se nalazimo. Očekujemo da ćemo u narednu godinu ući spremni i sa budžetom koji će biti razvojni, a očekujemo i pomoć Vlade Republike Srbije.


Takođe, tačka koja je interesantna za građane opštine Lajkovac jeste da će biti održana Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja socijalne zaštite opštine Lajkovac za naredne četiri godine. Javna rasprava će biti održana 8. decembra u velikoj sali opštine sa početkom od 10 časova, pa pozivam sve zainteresovane da prisustvuju.


Kao jednu od značajnijih tačaka sednice izdvojio bih i onu koja se odnosi na Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina. Naime, opština Mionica je izašla iz Zajedničkog pravobranilaštva, opština Lajkovac takođe razmišlja u tom pravcu. U pregovorima smo sa opštinom Ljig da zajedno istupimo, tako da postoje šanse da će od naredne godine Lajkovac i Ljig imati Zajedničko pravobranilaštvo prvenstveno u cilju poboljšanja operativnosti i brzine rešavanja predmeta.


Veće je usvojilo godišnji izveštaj o radu PU “Leptirić” za 2019./2020. godinu, godišnji plan rada za 2020./2021. godinu, kao i niz drugih odluka, koje će uglavnom naći i pred odbornicima na predstojećoj sednici Skupštine, na kojoj će dobiti i svoju konačnu verifikaciju.

Related posts

Leave a Comment