NEPOZNATE OSOBE NA NALAZIŠTU ANINE, OŠTEĆEN PRAG RIMSKOG KUPATILA

Arholozi su jutros na nalazištu Anine u Ćelijama, zatekli prizor koji ih je u najmanju ruku zgranuo. Prvo sa što im je zapalo za oko, bio je polomljen prag na ulazu u kupatilo iz IV veka nove ere, a u prosturiji iza njega uočena je velika rupa.


Rukovodilac istraživačko-konzervatorskog projekta “Anine”, u Ćelijama kod Lajkovca, arheolog Radivoje Arsić, zatekao jutros na ovom nalazištu polomljen prag na ulazu u rimsko kupatilo, koje datira iz III i IV veka nove ere.


“Nepoznate osobe polomile su prag na ulazu u rimsko kupatilo, a u prostorijama kupatila gde je bila peć napravili su rupu. Reč je očigledno o laicima koji su tražili zlato, svojim aparatima registrovali su neki bezvredni metal. Napravili su veliku štetu, a zlata nema. Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo ima savremene instrumente i sve dragocenosti su zbrinute,” kaže Arsić.


Istovremeno, iz Turističke organizacije opštine Lajkovac poručuju: “Piče o zaboravljenom blagu su se pokazale kao netačne. Od IV veka, ovim prostorom su prošle mnoge vojske i varvari, a nikao za sobom nije ostavljao zlato već pustoš. Apelujujemo da svi koji žle da nešto saznaju o Aninima, kontaktiraju Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu.”

Related posts

Leave a Comment