NOVE MERE VLADE I APEL LOKALNOG ŠTABA

U opštini Lajkovac je poslednjih dana u porastu broj obolelih od COVID – 19 i taj broj je na dnevnom nivou postao dvocifren. Povećan je i broj pregleda u Kovid ambulanti Doma zdravlja Lajkovac. Prema najnovijim podacima , korona virus registrovan je kod još 15 osoba, tako da je sada ukupno 128 obolelih u trećem talasu na području opštine Lajkovac. Do sada je zlečeno 29 osoba, jedna osoba je na bolničkom lečenju i 98 osoba je u izolaciji.


Krizni štab opštine Lajkovac će u ponedeljak 23. novembra održati sednicu, na kojoj će sa svim relevantnim faktorima razmotriti aktuelnu epidemiološku situciju.


Vlada Srbije donela je sedam novih mera zaštite od širenja koronavirusa, a lajkovački krizni štab za sada pored tih neće uvoditi nove mere, ali apeluje na građane da ispoštuju sve mere koje donese Vlada RS, uključujući i sve ranije donete mere lokalnog štaba. Krizni štab opštine Lajkovac permanentno prati epidemiološku situaciju, a u toku je i intenzivna kontrola sprovođenja mera. S obzirom na činjenicu, da je virus ušao i u školske i u predškolsku osnovu, gde je određen broj nastavnog i vaspitnog kadra u izolaciji, neophodan je veliki oprez i striktno poštovanje svih mera, od čega zavisi i stabilnost epidemiološke situacije i poreba za uvođenjem novih mera.


Činjenica je da su školske i predškolska ustanova uprkos visokom riziku dugo odolevale i izbegle da budu zahvaćene virusom COVID – 19, ali uz odgovorno ponašanje je sve moguće još održati pod kontrolom.


Zato, upućujemo apel na poštovanje svih mera, kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i očuvalo funkcionisanje u svim segmentima, kako štab ne bi morao da donosi nove mere.

SEDAM NOVIH MERA VLADE


Vlada Srbije propisala je 7 novih mera zaštite od širenja koronavirusa. Mere će biti u primeni od narednog utorka:

  1. Skraćenje radnog vrenena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.
  2. Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.
  3. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).
  4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.
  5. Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.
  6. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.
  7. Gore navedene mere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije.

KRIZNI ŠTAB OPŠTINE LAJKOVAC
KOMANDANT
Andrija Živković

Related posts

Leave a Comment