DANAS AKREDITOVANA OBUKA ZA LIČNE PRATIOCE DETETA

 

Ako sve bude teklo po planu, usluga socijalne zaštite lični pratilac deteta, namenjena deci sa teškoćama u razvoju uključenoj u vaspitno obrazovni proces, zaživeće u Lajkovcu od septembra. Akreditovana obuka kandidata za licne pratioce počinje danas u Beogradu, a tokom obuke budući lični pratioci upoznaće se sa načinom funkcionisanja same usluge, kao i sa izazovima sa terena. Praktično bazirana obuka omogućiće kandidatima da prožive direktno pružanje usluge i još jednom revidiraju svoje sposobnosti i znanja, kao i da ojačaju postojeće kapacitete, sa ciljem nesmetanog pružanja usluge.

Uvođenje usluge lični pratilac inicirala je Milica Nikolić i “BaziMili” Lajkovac – Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju.

Oglas za pratioce, da su potrebni kandidati za radno mesto lični pratilac deteta za Lajkovac, objavljen je još 2. marta, ali je situacija sa korona virusom privremeno stopirala dalju realizaciju.

Na oglas se javilo nekoliko zainteresovanih kandidata, a kako saznajemo, bilo bi dobro da se javio bar još jedan ili dva kandidata iz Lajkovca.

U opisu posla stoji: pružanje usluge lični pratilac deteta podrazumeva pomoć detetu sa invaliditetom ili razvojnim smetnjama, pri svakodnevnom funkcionisanju tj vođenje, dovođenje iz škole/vrtića, boravak sa detetom u školi, pomoć pri oblačenju, kretanju, pripremi knjiga i opreme za školu/vrtić, odlazak na igrališta i druga mesta na kojima provode slobodno vreme.

Potrebna znanja i vestine su : minimum SSS, empatičnost, komunikativnost i poželjno je iskustvo na sličnim poslovima.

Kandidati koji budu zaposleni, moraju proći akreditovanu obuku za ličnog pratioca deteta.
Lični pratilac je osoba zaposlena u okviru usluge socijalne zaštite i njegova osnovna funkcija je da generalno fizički pomogne detetu sa teškoćama u svakodnevnim aktivnostima.

Roditelji i zaposleni u školi najčešće prvi primete da je detetu potrebna dodatna pomoć, zbog specifičnog stanja. Procenu dalje donosi Interresorna komisija pri opštini, a Centar za socijalni rad donosi rešenje kojim se i zvanično uspostavlja saradnja ličnog pratioca i deteta.

Aktivnosti oko uvođenja usluge lični pratilac deteta otpočele su u Lajkovcu još krajem novembra prošle godine, usledilo je dosta brzo i donošenje neophodnih odluka na nivou lokalne samouprave, tako da bi u redovnim okolnostima usluga već zaživela.

Prema tvrdnjama nadležnih u resornom odeljenju Opštinske uprave i Odeljenju Centra za socijalni rad, Lajkovac će sasvim izvesno od septembra biti spreman i ući u red, za sada još uvek manjeg broja opština u kojima usluga lični pratilac deteta, koja je zapravo i zakonska obaveza, i praktično funkcioniše.

Usluga lični pratilac deteta je od velikog značaja i bitno olakšanje porodicama sa decom koja imaju poteškoće u razvoju, a uključena su u obrazovno vaspitni sistem.

Sve dodatne informacije, mogu se dobiti na broj: 061/165 – 9552.

Related posts