ODLIČAN START LETNJE KAMPANJE

 

U prvoj junskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, u okviru ovogodišnje Letnje kampanje u Lajkovcu, koji je dosadašnji sedmostruki Šampion solidarnosti, prijavljeno je 96 potencijalnih davalaca, od kojih je krv dao 81 davalac. Među davaocima je ovoga puta bilo osam žena, a akcija je juče iznedrila i šest novih davalaca krvi, jer je toliko bilo lica koja su po prvi put dali krv.

U nastavku letnje kampanje 2020. godine, naredne akcije dobrovoljnog davalaštva krvi su 18. jula u Bogovađi i Jabučju.

Lajkovac je kontinuirano poznat kao jedna od najhumanijih sredina po donacijama najdragocenije tečnosti u Srbiji, za šta je po raznim osnovama  i više puta nađgrađivan.

Ovogodišnja 16. Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi, koja će trajati do septembra, otpočela je u Požarevcu.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije je izjavila, da se od prestanka vanrednog stanja broj prikupljenih jedinica krvi povećava i dodala da je problem već duže vreme sa krvnim grupama sa negativnim RH faktorom.

I ovogodišnja kampanja preuzima koncept prethodnih. Gradovi i opštine takmiče se za prestižno priznanje „Šampion solidarnosti“. Glavni kriterijum za ovu nagradu je broj prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika.

Letnja kampanja davalaštva krvi je od izuzetnog značaja u doprinosu obezbeđenja dovoljnih rezervi najdragocenije tečnosti, tokom uvek kritičnog letnjeg perioda.

Related posts