VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI BRZE SAOBRAĆAJNICE LAJKOVAC – IVERAK

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas početak radova na izgradnji brze saobraćajnice Lajkovac – Iverak, koja će povezati Valjevo sa auto-putem “Miloš Veliki” i rekao da će, kada bude završena, od Valjeva do Beograda biti potrebno oko sat vremena ili manje.

“To znači da će investitori želeti da dođu u Valjevo, da ćemo više ljudi moći da zaposlimo”, rekao je predsednik.

Kineski partneri su obećali da će novi put završiti do kraja 2022. godine, kao i kompletnu regulaciju vodotokova.

„Izgradnja puta Iverak – Lajkovac, kojim će se Valjevo povezati sa auto-putem “Miloš Veliki”, važna je i za Valjevo, Lajkovac, Mionicu, Ljig i ceo Kolubarski okrug. Snovi danas postaju realnost“, istakao je predsednik Vučić.

Domaćini, kineski partneri iz kompanije “China Shandong”, upoznali su predsednika Vučića sa projektom i istakli da je reč o kompaniji koja je već 13 godina za redom na listi 500 najboljih kineskih kompanija. Predsednik je srpskim i kineskim radnicima, koji rade na izgradnji puta, poželeo da rade dobro i vredno i da posao završe na vreme.

Ukupna dužina deonice iznosi 18,3 kilometra, a radovi, koje u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine izvodi kompanija “China Shandong”, vredni su 158 miliona evra.

Brza saobraćajnica imaće po dve trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.
Deo ovog projekta je i potpuno uređenje reke Kolubare i vodotokova, što će sprečiti dalja plavljenja ovog dela Srbije.

Početku radova prisustvovala je i ambasadorka Kine Čen Bo i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i predstavnici “Puteva Srbije” i izvođača radova, kao i predstavnici lokalnih samouprava ovog područja.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković naglasio je danas u Nepričavi, da je izgradnja brze saobraćajnice Lajkovac – Iverak od ogromnog značaja za lajkovačku opštinu:

“Sa Auto-putem “Miloš Veliki” i sada sa izgradnjom brze saobraćajnice od Lajkovca do Iverka, Lajkovac ima ogromnu novu razvojnu šansa, kojom bi mogao da ponovi svoju istoriju brzog napretka i razvoja. Mi se iskreno nadamo da će Lajkovac ponovo uči u zlatno doba razvoja, poput onog s početka 20. veka, koje se otvorilo prolaskom prvog voza. Lajkovac je od svog nastanka 1908. uvek bio raskrsnica važnih puteva i saobraćajnica, od pruge uskog koloseka i vremena kada je bio među najvećim železničkim čvorištima u Srbiji. Danas smo učesnici i svedoci istorije koja se ponavlja. Ovo je nova razvojna šansa bolje budućnosti za našu opštinu. Ovo je veliki podstrek i privatnom sektoru i privredi, velikom turističkom potencijalu Lajkovca i čitavog kolubarskog okruga. Brze saobraćajnice su od ogromnog značaja za privredni i ukupni život savremenog doba i mi se radujemo novoj razvojnoj šansi, koju su nam pružile. Otvaraju se velike šanse za dolazak budućih investitora, čime će biti otvorena nova radna mesta i sprečen odliv stanovništva. Svakako, naša prednost je blizina Beograda i postojeća pruga koja je i simbol Lajkovca, kao i postojeći industrijski železnički kolosek, tako da su to sve naše prednosti, uz obilaznicu i industrijsku zonu, za koje sam uveren da ćemo ih, maksimalno iskoristiti.”

Inače, izgradnju brze saobraćajnice od Lajkovca do Valjeva obećavale su do sada skoro sve ranije vlasti.

Related posts