STIGAO ODGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA NA OTVORENO PISMO POLJOPRIVREDNICA KOLUBARSKOG OKRUGA

Na otvoreno pismo Ženskog udruženja kolubarskog okruga upućeno nedavno ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, odgovorio je za sada samo predsednik Vučić.

Poljoprivrednice kažu, da s obzirom na izbornu kampanju, nisu očekivale brz odgovor predsednika Vučića i da je super što je stigao brz i obećavajući odgovor. Rešenje problema očekuju svakako od resornog ministarstva, ali su obraćanjem predsedniku kažu, htele da skrenu pažnju na svoje probleme i urgentnost njihovog rešavanja. Uverene su da neće ostati bez ikakve pomoći i da će prilikom namene sredstava za pomoć onima koji su pretrpeli štetu usled pandemije, nadležni imati u vidu i poljoprivredu koja je u svim kriznim vremenima u istoriji naše zemlje bila osnovna grana koja je pomogla da stanovništvo opstane.

Naime, u pismu je predsednica ŽUKO Jelena Ružić kaže, apelovala na potrebu za formiranjem posebnih timova koji će izvršiti procenu štete nastale u poljoprivredi usled pandemije i vanrednog stanja izazvanog korona virusom. Predsednik se u odgovoru na pismo poljoprivrednica pozvao na ograničenje svog delovanja koje je definisano Ustavom RS, zbog čega nema ovlašćenja da postupa po pristiglom dopisu, ali je ističe Jelena, svakako pozitivno to što je dopis prosleđen Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na dalje razmatranje i postupanje.

Poljoprivrednice kažu, da s obzirom na izbornu kampanju nisu očekivale brz odgovor predsednika Vučića i da je super što je stigao ipak obećavajući odgovor. Rešenje problema očekuju svakako od resornog ministarstva, ali su obraćanjem predsedniku htele da skrenu pažnju na svoje probleme i urgentnost njihovog rešavanja. Uverene su da neće ostati bez ikakve pomoći i da će prilikom namene sredstava za pomoć onima koji su pretrpeli štetu nadležni imati u vidu i poljoprivredu, koja je u svim kriznim vremenima u istoriji naše zemlje bila osnovna grana koja je pomogla da stanovništvo opstane.

Ženskog udruženja Kolubarskog okruga okuplja neformalnu grupu „Poljoprivrednice Kolubarskog okruga“ u koju je uključeno preko 120 žena nosilaca ili vlasnica poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Kolubarskog okruga.Poljoprivrednice su istakle da se solidarišu u potpunosti sa građanima Srbije i sveta koji se suočavaju sa pandemijom virusa u dosadašnjem savremenom svetu neviđenih razmera, ali misle da je njihova obaveza bila da predsednika upoznaju sa stanjem u poljoprivredi, koja je i u ovom kratkom roku pretrpela ogromnu štetu, kojom su dobrim delom pogođene i poljoprivrednice kolubarskog okruga i to baš u momentu kada su tek počele da materijalizuju svoj rad i ostvaruju celjeve važnog projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“, koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, a finansiran je od strane Evropske unije.

Potpisnice pisma nedavno upućenog ministru poljoprivrede i predsedniku Vučiću: Žensko udruženje kolubarskog okruga i Poljoprivrednice Kolubarskog okruga, nakon odgovora upravo pristiglog iz kabineta predsednika Vučića, sada očekuju i adekvatnu reakciju nadležnih, pre svega ministra poljoprivrede.