ODRŽANA 35. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE LAJKOVAC

Danas je u sali Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ održana 35. sednica Skupštine opštine Lajkovac, poslednja u ovom sazivu lokalnog parlamenta.  Zasedanje lokalnog parlamenta je izmešteno iz zgrade Opštine zbog većeg prostora, odnosno zbog poštovanja mere fizičke distance uslovljene pandemijom korona virusa. U tom smislu, sednica je bila odlično organizovana.

Na početku sednice minutom ćutanja odata je pošta odbornici Radinki Marković i njenom mužu Milanu Markoviću, nekadašnjem radniku Opštinske uprave, koji su juče poginuli u saobraćajnoj nesreći u Popučkama kod Valjeva, kao i nedavno preminulom Panteliji – Aci Brkiću iz Ratkovca.

Na praznoj stolici tragično preminule odbornice Radinke Filipović, stajala je crvena ruža.

Skupština je konstatovala prestanak funkcije člana Opštinskog veća Milomiru Negiću, koji je iz ličnih razloga podneo ostavku na to mesto. Većinom od 24 glasa za novog člana Veća izabrana je Snežana Radojević, trenutno zaposlena u Kulturnom centru „Hadži Ruvim“.

Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Tatijana Panić odbornicima je obrazložila Obaveštenje o privremenoj obustavi izvršenja budžeta opštine Lajkovac za 2020. godinu. Po Zaključku Vlade Srbije od 15. marta 2020. predsednik opštine Lajkovac doneo je Odluku o privremenoj obustavi izvršenja budžeta za 2020. godinu za vreme trajanja vanrednog stanja usled pandemije izazvane korona virusom po Odluci o proglašenju vanrednog stanja, a najduže do 5. maja 2020. Zbog očekivanog smanjenja prihoda i povećanja rashoda radi zaštite javnog zdravlja stanovništva zbog pandemije, obustavljena su izvršenja iz dela klasičnog budžetskog okvira, ograničena izvršenja iz budžetskih programa i fondova, tekućih donacija i transfera … Direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima bilo je preporučeno da obustave započete i ne pokreću nove javne nabavke, privremeno su obustavljeni različiti javni konkursi. Započeti građevinski radovi su nastavljeni i finansirani. Imajući u vidu da su prihodi budžeta opštine bili solidni uprkos vanrednom stanju, a da su rashodi vezani za suzbijanje epidemije finansirani preraspodelom sredstava, opština Lajkovac je odustala od rebalansa.

Odbornici su prihvatili i Prve izmene i dopune Odluke o regresiranju troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi „Leptirić“, po kojoj korisnici neće plaćati uslugu u 2020. godini od stupanja na snagu Odluke o proglašenju bolesti KOVID-19 za opravdano odsustvo deteta, na osnovu akata Štaba za vanredne situacije i drugih nadležnih organa.

Skupština opštine je usvojila izmene i dopune Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini opštine Lajkovac i Odluke o određivanju početne visine zakupnine za građevinsko zemljište za postavljanje kioska i manjih montažnih objekata. Na taj način omogućeno je da se zakupci oslobode plaćanja zakupnina za vreme vanrednog stanja ako nisu obavljali delatnost zbog koje su prostor uzeli u zakup, čime će Opština Lajkovac pomoći zakupcima da ublaže štetu nastalu za to vreme. Osim toga, u drugoj odluci određene su sledeće zakupnine za postavljanje kioska i manjih montažnih objekata: u ekstra zoni 645 dinara po kvadratnom metru zemljišta, u prvoj zoni 450 dinara, a u drugoj zoni (seosko područje) 155 dinara.

Dnevni red je dopunjen sa četiri tačke pa su tako, pre svega, usvojeni Izveštaj o radu u 2019. godini i Program rada za 2020. godinu Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica.

Dopunjeno je i Rešenje o imenovanju predsednika i članova Opštinske izborne komisije, čime se utvrđuje da im naknada po sednici iznosi 6 odsto od prosečne mesečne bruto zarade po zaposlenom van javnog sektora.

Prihvaćene su izmene članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća za obavljanje komunalne delatnosti „Gradska čistoća“ Lajkovac. Umesto preminulog Pantelije Brkića novi predsednik Nadzornog odbora biće Milomir Negić, dok će novi član iz redova zaposlenih biti Snežana Toroman, umesto Georgijane Tanasić.

Na jedino danas postavljeno odborničko pitanje Tomislava Biljića da li su antene na „silosu“ namenjene za 5G mrežu odgovorio je neposredno na samoj sednici načelnik Opštinske uprave Živorad Bojičić, rekavši da su u pitanju standardne antene svih emitera, koje će poboljšati njihov signal i da nema govora o 5G mreži.

Related posts