VUČIĆ POSETIO RUDARE KOLUBARE I OBIŠAO NOVOOTVORENI POVRŠINSKI KOP RADLJEVO – SEVER

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas novootvoreni površinski kop Radljevo-Sever u Rudarskom basenu “Kolubara”. Predsednik Vučić je istakao, da je kop Radljevo srce energetskog sistema zemlje,  jedan od najvažnijih za energetsku stabilnost Srbije u budućnosti.

“Oktobra 2019. godine počeli smo sa prvim otkrivkama ovde, a prvi ugalj očekujemo da iskopamo 2022. godine. Ovde ćemo uložiti 500 miliona evra, a kapaciteti su dovoljni za narednih 60 godina. Ovde ćemo kopati 13-13,5 miliona tona uglja godišnje”, naveo je predsednik Vučić.

Prilikom posete, predsednik Vučić zahvalio se rudarima, koji su zaslužni za sigurno snabdevanje i tokom krize izazvane koronom i poručio da neće biti otkaza, niti smanjenja plata, već će se, naprotiv, gledati da, ukoliko zemlja bude uspešna, bude ponovnog povećanja plata: “Poštovani rudari veliko hvala, znam koliko je težak vaš hleb. Kolubara je srce našeg energetskog sistema. Živela Kolubara, živela Srbija!” , rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kada je obišao novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever u okviru Rudarskog basena Kolubara.

“Sada moramo da krenemo u ekonomski oporavak zemlje. Zato će država morati da investira još više, investiraćemo u puteve, infrastrukturu, ali i u bolnice… Mi danas možemo da spasemo ekonomiju ovim javnim investicijama, ali da tako pomognemo i privatnom sektoru da što pre izađemo iz krize”, rekao je Vučić i dodao da je sutra  važan dan pošto će se tada videti kako idu prihodi u maju.

Kako je dodao, Srbija je kroz korona-krizu prošla jednako kao Slovenija i nešto bolje nego Mađarska.
Istakao je da je sledeći korak, nakon svih privremenih mera koje se sprovode kao pomoć usled pandemije, da se nastavi sa investicijama i Programom Srbija 2025.

Vučić je kop obišao sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, ministrom finansija Sinišom Malim i v. d. direktora EPS-a Miloradom Grčićem sa najbližim saradnicima i uz prisustvo radnika „Kolubare“.

Ministar rudarstva i energetiek Aleksandar Antić istakao je, da su rudarske i energetske kompanije u uslovima pandemije i vanrednog stanja pokazale svoju stabilnost, održale redovnu proizvodnju i snabdevanje svim ključnim energentima.

“Posebno želim da se zahvalim rudarima EPS-a koji su ostvarili rast proizvodnje uglja od 5,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga što smo radili u tri smene, nastavili smo i sa svim investicionim projektima. Ova tačka je zaista strateški značajna za nas i želim da se zahvalim predsedniku za podršku koju nam je pružio”, rekao je Antić i dodao da će ovu godinu rudarski sektor i energetske kompanije završiti u plusu u odnosu na 2019. i tako doprineti rastu srpskog BDP-a.

Ministar Antić je podvukao da 2022. godine kreće isporuka uglja iz Radljeva, koja će obezbediti energetsku sigurnost i snabdevanje termoelektrane „Kolubara B“.

Rezerve uglja na ovom kopu su oko 400 miliona tona. Na otkopu Radljevo-Sever trenutno radi 110 rudara, a planirano je da u budućnosti bude angažovano od 500 do 600. Zalihe uglja u RB Kolubara iznose najmanje 2,1 milijardu tona, a ovaj rudarski basen godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglja.

Related posts