SOS TELEFON ZA ŽENE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA

Ponovo je otvoren SOS telefon za žene žrtve porodičnog nasilja, na koji se mogu javiti i žene sa područja lajkovačke opštine. Žene, žrtve porodičnog nasilja iz Valjeva i okolnih opština sa područja Kolubarskog okruga, mogu se javiti na broj 066/ 570 – 84 – 64, svakim radnim danom od 16 – 19 časova.

Prvobitna zamisao bila je da ovaj broj ponovo bude aktivan ponedeljkom, sredom i petkom, ali zbog specifičnih okolnosti i vanrednog stanja, SOS telefon biće dostupan svim radnim danima.

Nevolje uglavnom zbližavaju ljude, očekivalo se kažu da će tako biti i ovoga puta, ali stresne situacije u ovoj nevolji, ispostavilo se dovode i do neželjenog ponašanja i porodičnog nasilja. Svim ženama, žrtvama porodičnog nasilja, na raspolaganju je ovaj SOS telefon, čiji su aktivisti u Valjevu.

Mreža Žene protiv nasilja upozorila je, da je upravo u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, kao što je vreme vanrednog stanja, moguće i pojačano nasilje prema ženama i deci.

Pozvali su državne organe i institucije, pre svega pružaoce usluga, centre za socijalni rad, policiju, zdravstvene ustanove i pravosuđe, da ženama i deci sa iskustvom nasilja u porodici obezbede pravovremenu i adekvatnu podršku i zaštitu.

„Posebno tražimo da se ima u vidu izrazito teška i delikatna situacija u kojoj su se našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene, kao i žene starije od 65 godina“, stoji u saopštenju.

Upućen je apel medijima da situacije nasilja u porodici ne pripisuju i ne opravdavaju pojačanom nervozom, osećanjem teskobe ili straha „ma koliko oni sada bili realni i prisutni“.

Dodaje se da će tokom vanrednog stanja, članice Mreže Žene protiv nasilja nastaviti da primaju pozive i pružaju podršku gradjankama putem SOS telefona.

Related posts