SAOPŠTENJE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE LAJKOVAC

Danas, sa početkom u 10 časova održan je Štab za vanredne situacije Opštine Lajkovac, zbog uvođenja vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije, koje je proglašeno u nedelju u 20 časova.

Štab se vodio preporukom dobijenom od Okružnog štaba za vanredne situacije Kolubarskog okruga, čiji je komandant Goran Milivojević. Ta preporuka sadrži četiri maltene obavezujuće preporuke, koje su podeljene po stavkama.

Sve dobijene preporuke su danas usvojene i one će se primenjivati od današnjeg dana. Ono što je najbitnije, jeste da nema mesta nekoj preteranoj panici i brizi. Sve odluke i preporuke donete su radi preventive, kako se broj zaraženih ne bi širio, kako na teritoriji Republike Srbije, tako i na teritoriji opštine Lajkovac.

Sve bitne ustanove će funkcionisati. Pojedine ustanove će funkcionisati sa smanjenim režimom rada.

Od danas se obustavlja rad predškolske ustanove i svih školskih ustanova koje se bave osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem na području lajkovačke opštine.

Od danas prestaje sa radom i Sportski centar, obustavljaju se svi sportski događaji i treninzi u Sportskoj hali, prekida se i rad teretane.

Biće zatvoreni i Kulturni centar i biblioteka.

Što se tiče same opštine, ona će funkcionisati i raditi u narednom periodu sa smanjenim režimom i sa istim radnim vremenom od 7 – 15 časova. Po preporuci Vlade, svi stariji od 60 godina radiće od kuće, ići će na plaćeno odsustvo, kao i svi hronični bolesnici i samohrani roditelji.

Takođe, zbog navedene situacije, da se nebi pravile velike gužve u opštini, svi građani koji imaju potrebe da dolaze do opštine, javljaće se dežurnom portiru na ulazu u opštinu i stranke će jedna po jedna biti propuštane u hol opštine, kako bi obavile svoje tekuće neophodne poslove, dakle ono što je nephodno da se obavi.

Opština Lajkovac je danas formirala i Stručno operativni tim za epidemije, skraćeno SOT. Koordinator tima je direktorka Doma zdravlja dr Ljiljana Molerović, u timu je i zamenik predsednika opštine Nenad Džajević, direktor komunalnog preduzeća Bojan Bogdanović, komunalni inspektor Dušan Radović, komandir Policijske stanice Marko Mirković, dr Dragan Milovanović i dr Vojka Đurić Marković.

Otvoren je i kol centar, koji će dežurati neprekidno 24 sata dnevno. Kontakt telefon kol centra je 343 – 1120 i njegova i njegova glavna svrha jeste da se ljudi, pre svega stariji od 65 godina, koji imaju potrebu da im se nešto obavi ili da im se osnovne životne namirnice dopreme kući, mogu da kontaktiraju kol centar . Ovaj centar koji će dežurati neprekidno 24 časa, kojim koordinira lokalni koordinator Štaba za vanredne situacije Branko Ivanović, imaće pomoć dva društva sa teritorije opštine Lajkovac: Castrum brodare Ćelije i PSD “Ćira” Lajkovac. Oba društva će volontirati i svim navedenim licima, koja imaju potrebu da im se nešto dopremi ili završi i koja pozovu kol centar, oni će im izaći u susret.

Svi ljudi koji imaju simptome virusa korona, moći će da se obrate 24 časa dnevno na brojeve telefona Doma zdravlja Lajkovac i službe hitne pomoći: 343 – 1124 i 194.

Na Štabu je doneta odluka, po preporuci Vlade, da danas stupa na snagu i odluka o ograničenom radnom vremenu za ugostiteljske objekte na teritoriji opštine Lajkovac. Ugostiteljski objekti će od danas raditi u režimu od 8 – 20 časova. Takođe se mora poštovati i odluka da u tom vremenu ugostiteljski objekti nemaju više od 50 gostiju istovremeno.

Komunalno preduzeće “Gradska čistoća” će raditi punim kapacitetom . Redovno odvoženje smeća biće pojačano i vanrednim odnošenjem smeća i pojačanim održavanjem higijene ulica.

Sve su to prve preventivne mere, koje je doneo Štab za vanredne situacie na današnjoj sednici.

Upućuje se apel svim starijim sugrađanima, da bez neke preke potrebe ne izlaze iz svojih domova, uz podsećanje da za sve ono što im je potrebno mogu da se obrate kol centru, koji će biti dostupan 24 sata dnevno.

Related posts