LAJKOVAČKI LITERARCI DRUGI U SRBIJI

Literarna sekcija “Razigrano pero” lajkovačke O.Š. “Mile Dubljević ponovo je među najboljima u Srbiji. Osvojila je drugu nagradu na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i družina osnovnih i srednjih škola Srbije, a rukovodilac Literarne sekcije „Razigrano pero” mr Lidija Marić Jovanović nagrađena je za mentorski rad sa učenicima i stručno vođenje sekcije nagradom „Prof. dr Slobodan Ž. Marković”.

Uspesi članova literarne sekcije, njihov kreativni rad i zalaganje u predhodnoj 2018/2019. školskoj godini doneli su Literarnoj sekciji „Razigrano pero” Osnovne škole „Mile Dubljević” iz Lajkovca drugu nagradu na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i družina osnovnih i srednjih škola Srbije. Ovaj veliki uspeh još je značajniji kada se ima u vidu da je literarna sekcija OŠ „Mile Dubljević” drugi put učestvovala i ponovo je nagrađena na ovom republičkom takmičenju koje zajednički organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Zadužbina Desanke Maksimović.

Članovi Literarne sekcije „Razigrano pero” u školskoj 2018/2019. godini osvojili su 27 nagrada (dvostruko više nego prethodne školske godine) na različitim lokalnim, republičkim i međunarodnim literarnim konkursima, realizovali nekoliko kreativnih radionica i projekata, obeležili značajne praznike i književne jubileje, organizovali i realizovali izložbe i na različite načine učestvovali u kulturnom životu škole i opštine. U prethodnoj godini objavljeno je 25 literarnih radova članova sekcije u zbornicima, zbirkama i časopisima, kao i 13 tekstova o radu i uspesima sekcije u različitim štampanim i elektronskim medijima. „Razigrano pero” jedina je osnovnoškolska literarna sekcija koja je nagrađena na republičkom takmičenju dve godine zaredom.

Rukovodilac Literarne sekcije „Razigrano pero” mr Lidija Marić Jovanović nagrađena je za mentorski rad sa učenicima i stručno vođenje sekcije nagradom „Prof. dr Slobodan Ž. Marković”. Ovo je šesta nagrada na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i družina osnovnih i srednjih škola Srbije za profesorku Marić Jovanović koja je prethodna četiri puta bila nagrađena za rukovođenje Literarnom sekcijom OŠ „Braća Nedić” iz Osečine.

Povodom jubileja Zimskog republičkog seminara za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti Društvo za srpski jezik i književnost Srbije dodelilo je priznanja najuspešnijim nastavnicima na republičkim takmičenjima koja su do sada organizovali Društvo i Ministarstvo prosvete. Profesorka Marić Jovanović nagrađena je Priznanjem za visoki stepen stručnosti, metodičke i pedagoške obučenosti, kao i za veliko zalaganje i uspeh u pripremanju učenika za republička takmičenja.

Dodela nagrada najboljima tradicionalno se održava na Filološkom fakultetu u Beogradu za vreme trajanja Zimskog seminara za profesore i nastavnike srpskog jezika i književnosti. Ove godine svečana dodela održana je 7. februara u Sali heroja Filološkog fakulteta, a nagrade (diplome i knjige za nastavnika mentora i školsku biblioteku nagrađene sekcije) dodeljivala je predsednica Društva za srpski jezik i književnost prof. dr Zona Mrkalj.

Nagrađene literarne sekcije:
1. nagrada: Literarna sekcija OŠ „Olga Milošević”, Smederevska Palanka, prof. Snežana Čairović 2. nagrada: Literarna sekcija „Razigrano pero” OŠ „Mile Dubljević”, Lajkovac prof. msr Lidija Marić Jovanović 3. nagrada: Literarna sekcija OŠ „Nada Purić”, Valjevo prof. Rajna Branković i Mirjana Smolović 3. nagrada: Literarna sekcija OŠ „Jovan Popović”, Šumarice, Kragujevac prof. Suzana Matić

Related posts