ODRŽANA 112. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Dnevni red 112. sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac sadržao je 17 tačaka. Ovo je još jedna u nizu sednica pred zasedanje lokalnog parlamenta, koje će biti održano do kraja meseca. Do izbora biće održana verovatno svega još jedna sednica Skupštine u ovom sazivu, nakon ovomesečne, koja se prolongira od kraja januara.

U izjavi za medije, rezimirajući odluke sa današnje sednice, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rekao:

“Usvojena su dva izveštaja o Programima poslovanja i utrošku sredstava: za Dom zdravlja Lajkovac u 2019. godini, kao i Crvenog krsta Lajkovac, takođe za prošlu godinu.

Usvojena je odluka o pokretanju postupka za objavu konkursa za obnovu i izgradnju verskih objekata na teritoriji Opštine Lajkovac. Budžet je ostao isti kao i prošle godine i iznosi četiri miliona dinara. Tako da u narednom periodu crkvene starešine, prvenstveno sa područja lajkovačke opštine, mogu da konkurišu za ova sredstva. Sve je isto kao prošle godine. Ono što stoji, to je da se Opština Lajkovac u pozitivnom smislu sigurno izdvaja od susednih opština po visini sredstava koja kontinuirano izdvaja za obnovu i izgradnju verskih objekata. Prethodnih godina je taj budžet bio i veći, prošle i ove je nešto umanjen, zbog smanjenja opštinskog budžeta, ali je opet znatno veći u odnosu na druge opštine.

Takođe, usvojena je odluka o visini sredstava za sportske organizacije za ovu godinu. Budžet za sport je isti kao prethodne godine i iznosi 22 miliona dinara, da budžetskom rezervom. Ono što je jako bitno je, da klubovi koji se takmiče u najvišem rangu dobijaju najviše, OK Železničaru pripada maksimum od 20% ukupnog budžeta za sport, potom slede FK železničar, FK Zadrugar, dok su ostali sportski klubovi dobili znatno manje sredstava.

Ono što je sigurno u planu u narednom periodu, možda i za ovomesečnu, ali sigurno za poslednju sednicu Skupštine u ovom sazivu, moraćemo da uradimo Strategiju razvoja sporta u pštini Lajkovac. Činjenica je da se veliki broj ovdašnjih fudbalskih klubova u poslednje vreme takmiči u visokom rangu, ta takmičenja su skupa, što je sigurno opterećenje za budžet opštine Lajkovac, tako da ćemo sigurno sa ljudima kompetentnim za razvoj sporta doneti strategiju, da vidimo model kako će se pojedini klubovi finansirati u narednom periodu. Svedoci smo da su sve sportske organizacije na teritoriji opštine Lajkovac oslonjene na opštinski budžet, osim OK Železničar. Svi ostali klubovi i sportske organizacije zavise upravo od budžeta opštine. Ono što je takođe prioritet, jeste da se stavi na papir, koje su to sportske organizacije prioritet, da se stave na budžet opštine.

Jedna bitna stavka, koja mora biti sadržana u strategiji, jeste rad sa mlađim selekcijama. Svedoci smo da je u svim sportskim organizacijama taj rad sa mlađim kategorijama zanemaren i da nije na nivou kakvom treba da bude, tako da će to svakako biti uvršteno u Strategiju sporta opštine Lajkovac”

Related posts