“EUROPROM” DONIRAO BRONHOSKOP VALJEVSKOJ BOLNICI

Kompanija “Europrom” je opredelila milion i po dinara sredstava donacije, kojima je nabvaljen novi uređaj za bronhoskopiju za pneumoftiziološku Službu Opšte bolnice Valjevo. Uređaj je već instaliran u kabinetu za bronhoskopiju i na njemu se već radi ova značajna dijagnostička metoda. V.d direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, zahvalio se na donaciji bronhoskopskog uređaja koji je veoma značajan za pneumoftiziološku Službu, posebno ističući značaj toga što je kompanija “Europrom” već tradicionalno donator Opštoj bolnici Valjevo.

Govoreći o viziji kompanije “Europrom”, Bojana Perić, menadžer za odnose s javnošću, rekla je da je još pre par godina odlučeno da njihov prioritet pri donatorstvu bude zdravstvo:

“Kada govorimo o našem godišnjem budžetu namenjenom upravo donacijama, najveći njegov deo, čak 90% bude usmereno u zdravstvo i to je jedna praksa koju negujemo nekoliko godina unazad. Mislim da je taj izbor bio logičan obzirom da je zdravlje prioritet svakog pojedinca, svakog čoveka, ma koliko on imao godina i ma odakle dolazio i ma čime se on bavio ili bi bar to tako trebalo da bude. Postoji jedna stara lepa izreka koja kaže da ono što je jedino bitno u životu i ono što je zaista vredno to je da su zdravi ljudi oko Vas, Vaši najdraži, i da li ste Vi zdravi. Važnost svega drugog naspram zdravlja može se porediti u kapi kiše usred pustinje. Mi to na žalost usred užurbane svakodnevice i samog tempa život često zaboravimo, a ja verujem da smo duboko u sebi svi svesni činjenice da kako kaže još jedna izreka iako zdravlje nije sve, bez zdravlja sve je ništa. Vođeni svim tim stvarima “Europrom” je doneo upravo takvu odluku koju nastavljamo i ove godine. Moram da kažem da svim ovim donacijama kada je u pitanju valjevska bolnica prethode razgovori sa predstavnicima bolnice i da ništa od aparata ne doniramo nasumice, već na osnovu smernica koje dobijamo šta je to u određenom trenutku bolnici neophodno”, navela je Bojana Perić, dodajući da je pre tri godine fokus donacija bio doprinos i vid olakšanja borbe malim bićima, a velikim herojima, prevremeno rođenim bebama, kada su donirali jedan inkubator. U 2018. godini donacija se odnosila na Kardiologiju kada su dobili ultrazvučnu sondu i na Službu za produženo lečenje i negu sa rehabilitacijom, koja je tada dobila par značajnih uređaja. Ona je na kraju istakla da kao društveno odgovorna kompanija koja na tržištu posluje već 30 godina i to najviše na teritoriji Valjeva i okoline, “Europrom” će nastaviti sa ovakvom praksom i ubuduće.

“Mišljenja smo da je ovo najlepši mogući način da se svim našim sugrađanima zahvalimo što ukazuju poverenje “Europromu”tokom svih ovih godina unazad. Izuzetno nam je drago što možemo da damo doprinos kvalitetu zdravstva u našem gradu i verujem da će i ovaj bronhoskop odigrati svoju ulogu”, zaključila je Bojana Perić.

V.d. direktora Opšte blonice Valjevo, dr Zoran Đurić je uz zahvalnost izrazio i nadu da će se lepa saradnja sa kompanijom “Europrom” negovati tokom narednih godina. On je još dodao koji su to najznačajniji uređaji koji su u narednom periodu potencijalno potrebni ustanovi:

“Od kapitalnih stvari, mislim da će magnet vrlo brzo biti van funkcije jer mu je deset godina kako je u funkciji i to je stvarno kapitalna investicija. Druga stvar koja je sa jedne strane lepa jeste ta da angiosala u decembru ove godine isto slavi deset godina postojanja i to je otprilike isto vreme kada joj ističe servisni rok. To su dve stvari koje zahtevaju kapitalna ulaganja. Naravno, obratili smo se i Ministarstvu i Kancelariji za javna ulaganja i videćemo da li ćemo to uspeti da obezbedimo u toku ove godine. Od drugih potrebnih instrumenata i opreme, može se reći da laparoskopija trenutno ide napred. Trenutno posedujemo dva laparoskopska stuba i može se reći da je gužva na njima, pa bi nam bar još jedan laparoskopski stub vrlo značio. Trenutno se trudimo da ono što je pri kraju servisne podrške nabavljamo bilo donacijom, bilo preko Ministarstva i Kancelarije”, rekao je v.d.direktora OB Valjevo dr Zoran Đurić, dodajući da što se tiče skenera on je ipak nov i star tek dve godine, a u junu mesecu 2019. godine smo dobili dodatnu opremu za skener uključujući i softver za skener kojim je moguće snimati srce i krvne sudove, tako da za neke slučajeve ne mora da se radi koronarografija u angiosali već je dovoljno uraditi skener krvnih sudova srca sa tim postojećim softverom, naveo je dr Đurić.

Načelnik Odeljenja pneumoftiziologije Opšte bolnice Valjevo, dr Dragica Mirković, sa svim svojim kolegama i pacijentima izrazila je veliku zahvalnost kompaniji „Europrom“ što su omogućili nabavku novog bronhoskopa jer je bronhoskopija ključna metoda pri dijagnostici tumora pluća, a svakako ima širu primenu i u nekim drugim patološkim stanjima u pulmologiji za dijagnostiku. Bronhoskop se prema njenim rečima takođe osim u pneumoftiziologiji može koristiti u terapijske svrhe u jedinicama intenzivne nege.

“Bronhoskopija se nekada radila isključivo u ustanovama tercijarnog nivoa, a mi se možemo pohvaliti da već 16 godina u Opštoj bolnici Valjevo radimo bronhoskopiju. Četiri lekara pneumoftiziologa u potpunosti su obučena za izvođenje ove metode i poseduju sertifikate za rad. Do sada smo uradili preko 2700 bronhoskopija. U 90% slučajeva dijagnozu karcinoma pluća postavljamo na nivou Valjeva. Poslednjih godina se beleži porast karcinoma pluća. U toku 2019. na nivou Valjeva smo bronhoskopijom i patohistološki dokazali 85 novih slučajeva karcinoma pluća, a 2018. godine taj broj je bio 56″, rekla je dr Mirković pojasnivši da se bronhoskopija uvek radi na osnovu nalaza skenera i rentgena pluća kao i postojanja sumnje na tumor pluća, kod čestih i dugotrajnih upala i drugih stanja. Ova donacija, novog bronhoskopa, omogućiće našim pacijentima koji gravitiraju ka službi Pneumoftiziologije Opšte bolnice Valjevo, da u svom gradu, brže i lakše dođu do dijagnoze i na vreme počnu lečenje.”

Related posts