BAJEVAC DOBIJA NAJSAVREMENIJU ŠKOLU

Počeli su radovi na kompletnoj rekonstrukciji osmogodišnje škole u Bajevcu, koja je Izdvojeno odeljenje lajkovačke OŠ “Mile Dubljević”. Škola u Bajevcu građena je 1963. godine, a sa radom je počela dve godine kasnije. Nastava za 48 đaka bajevačke škole će se tokom izvođenja radova odvijati u matičnoj školi u Lajkovcu, a u kompletno rekonstrisanu školu, koja će biti među najlepšima i najsavremenijima u regionu, đaci će se vratiti 1. septemba.

Početak radova na rekonstrukciji škole u Bajevcu obišao je predsednik opštibe Andrija Živković sa saradnicima i tom prilikom rekao:

“Opština Lajkovac je kontinuirano tokom poslednje četiri godine, negde zbirno, uložila u obrazovanje, kako predškolsko, tako i u osnovno i srednjoškolsko, negde oko 500 miliona dinara. Sada smo svedoci i da sve planove i realizujemo.

Evo, konačno su počeli radovi i na rekonstrukciji Izdvojenog odeljenja OŠ “Mile Dubljević” u Bajevcu. Vrednost radova je 110 miliona dinara. Rok za završetak radova je 150 kalendarskih radnih dana, tako da očekujemo da već u letnjim mesecima škola bude potpuno završena, kako bi đaci mogli da uđu u potpuno novu školu. U pitanju je potpuna rekonstrukcija zgrade: od krovnog pokrivača, fasade, unutrašnjih radova, u učionicama će biti postavljen novi hrastov parket, u hodnicima škole neklizajuća granitna površina, nove sanitarije, biće urađen novi sistem za grejanje sa novom koltlarnicom na pelet, svaka učionica imaće nove priključke i za internet i za TV mrežu.

Takođe, ono što je jako bitno, u sklopu rekonstrukcije škole biće urađeno i parterno uređenje škole, nova ograda školskog dvorišta (koje uopšte nije malo), pristupne saobraćajnice od behatona, trotoari i jedno veliko igralište koje će služiti ne samo meštanima Bajevca već i meštanima okolnih sela, biće urađena hidrantska mreža, nova kanalizaciona mreža i jedno mini kompaktno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da će škola u Bajevcu biti jedna od najlepših seoskih škola, ne samo u ovom delu Srbije, nego možda i u Srbiji.

Sve to je jedan znak i jedna nova polazna tačka, da ne samo ova škola, nego sve škole na teritoriji Opštine Lajkovac imaju veći broj đaka, jer će sigurno imati mnogo bolje uslove.

Osamdesetih godina prošlog veka, ova škola imala je preko trista đaka. Danas, na žalost, samo pedeset. Nadamo se, da ćemo ovim merama taj broj povećati, ne samo u Bajevcu, već i u svim ostalim školama.
Zadnjih četiri godine je na području lajkovačke opštine kontinuirano ulagano u školske objekte i u obrazovanje, počevši od škole u Ratkovcu koja je pre četiri godine privedena nameni, takođe škole u Jabučju, vrtića u Lajkovcu, u nekoliko seoskih škola urađeno je centralno grejanje, zamenjena i ugrađena PVC stolarija u svim školskim objektima, takođe je po prvi put pre četiri godine OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu rekonstruisana, urađena je izolacija i fasada, urađen je krovni pokrivač, a u toku su i završni radovi na amfiteatru.

Već početkom februara, na zimskom raspustu počeće radovi na rekonstrukciji srednje škole, koje takođe finansira Kancelarija za javna ulaganja. Vrednost ovih radova je 250 miliona dinara.

Sve to je slika kako lokalna samouprava vodi brigu o svojim najmlađim sugrađanima i jasan pokazatelj da je ulaganje u obrazovanje i ulaganje i zalog za budućnost. Po tome kako vodi brigu o svojim najmlađim sugrađanima, nadamo se da će Lajkovac u budućnosti imati i veći broj stanovnika i takođe se nadam da će vremenom sve manji broj stanovnika odlaziti iz Lajkovca i da će Lajkovac u narednom periodu biti varošica, koja je prolaskom autoputa približena Beogradu i imaće sve pogodnosti za jedan ugodan i lep život.”

Biljana Žujocić, direktorka matične škole je pojasnila kako će nastava funkcionisati tokom izvođenja radova na rekonstrukciji škole, podsetila je sa kojim problemima su se đaci i nastavnici suočavali do sada i izrazila zadovoljstvo što će aktuelnim radovima svi ti problemi biti rešeni, najavljujući da će škola u Bajevcu biti najlepši školski objekat u okruženju:

“Škola ima 48 učenika od prvog do osmog razreda i svi učenici u dogovoru sa Školskom upravom, lokalnom samoupravom i matičnom školom preselili su se u matičnu školu u Lajkovcu i tamo se nastava odvija i to samo u jednoj smeni, uz organizovan besplatni prevoz i za učenike i za nastavnike. To je bilo najprihvatljivije i najbolje rešenje, kada su ovi radovi najavljeni. Mi inače, sa lokalnom samoupravom, koja shvata i uočava sve naše potrebe, imamo odličnu saeadnju.

Najviše problema ovde je bilo u zimskom periodu, visoki plafoni, trska gore, bez obzira što je bila PVC stolarija, nije bilo izolacije i grejanje nije funkcionisalo dobro, pa su učionice bile konstantno hladne. Sa spuštenim plafonima, izolacijom, novim grejanjem, to će sve biti drugačije i mnogo bolje. Nadam se, da će radovi biti gotovi do 1. septembra, kao što smo i obećali učenicima i roditeljima i da ćemo ovaj školski objekat svečano otvoriti 1. septembra. Biće to najlepši školski objekat u ovom kraju, a možda i šire.”

Related posts