OBE NAGRADE “SIGRIDRUG” BILJANI MARKOVIĆ JEVTIĆ

“Lol iz stripa” Biljane Marković Jevtić osvojio je obe nagrade “Sigridrug” na 28. Festivalu monodrame za decu u Novom Sadu.

Žiri 28. Festivala monodrame za decu Zmajevih dečjih igara, u sastavu: Tode Nikoletić, književnik (predsednik), i Cvetin Aničić, reditelj i Ibro Sakić, dramski pedagog, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada “Sigridrug” za najbolji tekst savremene monodrame za decu, dodeli Biljani Marković Jevtić, književnici, za tekst monodrame “Lol iz stripa”, u izvođenju Aleksandra Milkovića, dramskog umetnika.

I nagrada “Sigridrug” za najbolje umetničko ostvarenje u celini, dodeljeno je Igoru Greksi, dramskom umetniku za izvođenje predstave Od tačke do beskraja u režiji Sanele Milošević i Aleksandru Milkoviću, dramskom umetniku za izvođenje predstave “Lol iz stripa”, po tekstu Biljane Marković Jevtić.
Nagrade su laureatima uručene na prigodnoj završnoj svečanosti Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu.

Lajkovac je očigledno iznedrio jednog ozbiljnog dečijeg pisca.

Biljana Marković Jevtić (1971) studirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila j dugogodišnji scenarista i urednik u redakciji za decu i mlade RTS-a. Autor je dve zbirke pesama za decu „Priča iz detinjstva” (2012) i „Učenje života” (2015) i romana „Navijam za šaptača“, kao i istoimene monodrame. Po njenom tekstu „Veselkova priča”, napravljena je lutkarska predstava koja je učestvovala na 24. Festivalu monodrame za decu u Novom Sadu. Sa radio-dramom „Eh, da sam neko drugi”, predstavljala je Radio-televiziju Vojvodine na Međunarodnom festivalu „Prix Ex Aequo” 2016. u Bratislavi. Piše i putopise koje objavljuje u časopisu „Svet na dlanu”, kao i radio drame, pozorišne komade i putopise. Višestruko je nagrađivana za svoj književni rad. Biljana je i među nagrađenim autorima konkursa Čitalački maraton za školsku 2018/19. godinu.

Živi i stvara u Beogradu, a imala je priliku da svoje stvaralaštvo predstavi i lajkovačkoj publici. Bila je učesnik i pesničkih susreta u svom zavičaju. Nakon serijala brojnih uspeha i novih naslova, sigurno ima razloga i povoda za novi susret sa lajkovačkom publikom.

Related posts