LAJKOVAC U REGIONALNOM PROJEKTU NAMENJENOM ROMKINJAMA

U Gradskoj kući u Lajkovcu danas je predstavljen regionalni projekat „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“, u kojem Ženski romski centar Veliki Crljeni učestvuje kroz projekat: „Ujedinjene za bolje sutra“. Predsednik Andrija Živković potpisao je danas Protokol o saradnji Opštine Lajkovac i Ženskog romskog centra. Tim povodom održana je konferencija za novinare.

Predsednik Živković je ovom prilikom naglasio, da će lokalna samouprava uvek podržati svaku ideju i projekte koji mogu doprineti boljem i normalnijem životu ne samo populacije Roma, već svakog pojedinca. Inače, prema poslednjem popisu iz 2011.-te godine, na području lajkovačke opštine ima 775 Roma, a lokalna smouprava je ovom prilikom istaknuta kao pozitivan primer, s obzirom na činjenicu da Lajkovac ima Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma.

Cilj projekta „Ujedinjene za bolje sutra“ je poboljšanje kvaliteta života romskih žena i devojčica na teritoriji Lazarevca, Lajkovca, Mionice i Uba, obezbeđivanje njihovog lakšeg pristupa zdravstvenim uslugama i podizanje vidljivosti važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja i sprečavanja dečijih brakova, kroz osnaživanje romskih organizacija i pojedinaca, kao i kroz stvaranje novih i kontrolu postojećih mehanizama u zajednicama.

Konferencija za medije organizovana je se u sklopu regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu III“, a koji sprovodi CARE International Balkans u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama u Crnoj Gori, BiH i Republici Srbiji,a finansiran od strane Austrijske razvojne kooperacije i u okviru razvojne saradnje Češke.

Related posts