LAJKOVČANI POKAZALI DA IM JE STALO

Tradicionalna smotra folklora u Lajkovcu „Kolubarski vez“, koja je ovoga puta imala humanitarni karakter i plemeniti cilj, ujedinila je i okupila večeras u sali Kulturnog centra veliki broj Lajkovčana. Može se reći, da su Lajkovčani pokazali da im je stalo i da je sav uloženi napor rezultirao uspehom.

Naime, u sali bioskopa, KC „Hadži Ruvim“ Lajkovac, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom „BaziMili“ i folklorni ansambl KC „Hadži Ruvim“ organizovali su večeras, u okviru tradicionalne smotre folklora „Kolubarski vez“, humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava namenjenih deci sa poteškoćama u razvoju na području Opštine Lajkovac. Moto akcije bio je „POKAŽI MALO DA TI JE STALO“.

U okviru festivala nastupila su kulturno-umetnička društva: „Vojvoda Janko Katić“ iz Mladenovca, „Budućnost“ iz Dobanovaca, „Opanak“ iz Ledina i domaćin KUD „Hadži Ruvim“, sa sva tri svoja ansambla.

Osim očuvanja tradicije i zabave, dominirao je humanitarni karakter festivala. Pred početak i tokom koncerta, prikupljana su dobrovoljna novčana sredstva, namenjena deci sa poteškoćama u razvoju sa područja lajkovačke opštine. Akcija „Pokaži malo da ti je stalo“ animirala je veliki broj lajkovčana da u značajnom broju posete smotru folklora i daju novčani prilog za ovaj plemeniti cilj.

Lajkovčani su priloge ubacivali u kutiju, koja je bila postavljena na vidnom mestu pred ulazak u salu. Bilo je i onih Lajkovčana, koji su u hol bioskopa došli samo da daju svoj novčani doprinos i podršku akciji, a iz nekih razloga nisu bili u mogućnosti da prisustvuju koncertu. Najjači utisak napravila je poseta bajkera, koji su se u svom prepoznatljivom maniru, masovno i velikodušno odazvali akciji. Sala je tokom koncerta bila puna, a među posetiocima gotovo da nije bilo predstavnika takozvanog javnog života. Ipak, kako saznajemo, mnogi od njih, iako nisu bili prisutni, donirali su sredstava za ovu akciju.

To je za portal LAJKOVAC NA DLANU potvrdila i Milica Nikolić u ime Udruženja „BaziMili“, zahvalivši se svima koji su doprineli da ovo veče uspe:

” To su: Centar za poljoprivedu, Borverk, Iva agrar, štamparija Školarac, Hidrosistem Lazarevac, Higijena Tomić, rođendaonica Bambino, koji nisu bili na koncertu, ali su donirali Udruženju i želimo da im se zahvalimo… Takođe, zahvaljujemo se naravno Kulturnom centru, koreografu Jeleni Popović i KUD “Hadži Ruvim”…Zahvaljujemo se svima koji su došli na koncert, svim našim komšijama, Lajkovcanima od srca se zahvaljujemo. Takođe, zahvaljujemo se motoristima TNT Lajkovac… Deci koja su bila, đacima lajkovačkih škola…

Nama je najbitnije prihvatanje. Naravno, mlado smo udruženje, krećemo od nule i materijalna podrška nam je potrebna i bitna … Ne želim da umanjim znaćaj novca, novac nam jeste bitan pogotova sad kad smo na početku, dok kao udruženje malo ne stanemo na noge… Ali hoću da naglasim da nam je – PRIHVATANJE (naše dece) isto toliko bitno, ako ne i značajnije… U tom smislu, da li nam je neko donirao milion dinara ili dve lopte, računa se isto i jednako smo zahvalni svima, jer je svrha naše priče je da se deca prihvate i da se Lajkovčani osveste da su sve to naša deca – Lajkovačka deca.

Lajkovčane bih zamolila, da se malo osvrnu oko sebe i da shvate da svako od njih može i treba nešto da uradi.

Roditelji dece sa teškoćama u razvoju su zaposleni u školama i elektrodistribuciji, u Domu zdravlja i u Reiku i u prodavnici gde kupujete hleb svako jutro – to su vaše kolege i vaše komšije. Braća dece sa teškoćama u razvoju idu sa vašom decom u školu. Sestre te dece idu sa vašom decom u vrtić. Nisu to “tamo neka deca” i “tamo neke porodice”. To su sve vaši sugrađani, obični ljudi, koji imaji “neobičnu” decu, ali svi imaju iste ljudske i životne potrebe. Potrebe za druženjem, potrebe za razumevanjem, potrebe za razgovorom…

Naša deca su uvek bila marginalizovana i nevidljiva, bez opravdanog razloga. Sada kada postojimo kao udruženje, postaraćemo se da se to promeni i zato nam je prihvatanje jako bitno. Osnovali smo udruženje, postojimo u ime naše dece koja to zaslužuju i stojimo. I nastavicemo da stojimo čvrsto na zemlji, toliko čvrsto da više niko neće moći da nas pomeri. Ali i ne vidim razlog zašto bi bilo kome smetali i zašto bi iko želeo da nas pomera. Jedino što vidim kao opciju je da Lajkovčani stanu pored nas i uz nas. Naša deca će to itekako umeti da uzvrate. Samo im treba pružiti šansu.”

Lajkovac je ovim događajem 2. novembra ujedinjen zasijao punim sjajem, objedinjena su dva plemenita cilja: očuvanje tradicije i humani karakter.

Related posts