ODLUKE 105. SEDNICE VEĆA

Održana je 105. po redu sednice Opštinskog veča opštine Lajkovac, u ovom sazivu. Dnevni red sednice bio je prilično obiman, par odluka vraćeno je na tehničku doradu i dopunu, a po završetku sednice medijima se obratio zamenik predsednika opštine Nenad Džajević:

“Veće je usvojilo Izveštaj o radu Zajedničkog pravobranlaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina za prošlu godinu, koji je podneo pravobranilac Darko Kostić.

Usvojen je i izmenjeni Troškovnik 38. Izložbe priplodnih krava i junica simentalske rase “Kolubara 2019”, koja je na Krstovdan uspešno organizovana u Lajkovcu. Ukupan budžet izložbe je 1,3 miliona dinara , povećan je broj izlagača i proširen prečnik teritorije sa koje stočari dolaze, što je sve svakako posledica i mera poljoprivredne politike Opštine Lajkovac.

Dnevni red je sadržao čitav jedan paket odluka vezanih za rad PU “Leptirić” i sve te odluke su dobile zeleno svetlo: Izveštaj za prethodnu i Plan rada za predstojeću vaspitnu godinu, zatim Odluka o upisu većeg broja (najviše do 20%) dece u vaspitne grupe, Odluka o radnom vremenu… Potreba za povećanjem broja dece u grupama posebno raduje, pogotovo što su prošle godine značajno prošiteni kapaciteti vrtića. I u prošloj vaspitnoj godini bio je povećan broj dece za 20%, evo i sada postoji potreba jer je povećan broj zahteva za upis dece, takođe za 20 %. To je dobro i raduje nas što ima efekta izgradnja novog vrtića. Još od proširenja kapaciteta, vrtić ima potrebuu za 13 novih radnika, i vaspitača i pomoćnog osoblja. Saglasnost za njihovo zapošljavanje je tražena i tada. Stigla je saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, neophodna je i saglasnost Ministarstva finansija i potom Vlade Repuplike Srbije. Lokalna samouprava je izdvojila neophodna sredstva u iznosu od 11 miliona dinara, očekuje se samo neophodna saglasnost za zapošljavanje realno nedostajućeg kadra.

Evidentan je povećan broj zahteva za interventno vodosnabdevanje, posebno sa područja Vračevića i Donjeg Lajkovca, što je posledica dugotrajnog sušnog perioda.

Takođe, i pored svih uloženih napora i preduzetih mera, evidentan je i povećan broj zahteva za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete nanete od strane pasa lutalica, na čijoj meti su sve češće stada ovaca.

Usvojeno je i par odluka vezanih za sport, odobren je završni izveštaj o realizaciji posebnog programa POFK “Železničar” Otvorena zabavna škola fudbala Lajkovac 2019. i shodno tome izmeni finansijskog plana u okviru dozvoljenih 10%.

Jedna od važnih odluka svakako je usvojeni Troškovnik za kalcifikaciju obradivog poljoprivrednog zemljišta u opštini Lajkovac. To je nova mera agrarne politike vedena ove godine, za koju je odvojeno 1,2 miliona dinara. Meru će sprovoditi PSSS Valjevo, oni će to realizovati, nabaviće kreč za smanjenje kiselosti zemljišta, radiće neophodne analize zemljišta i shodno rezultatima analiza odrediće i neophodne količine kreča za kalcifikaciju zemljišta. Troškovnik je usvoje, ubrzo se kreće sa tim. Poljoprivrednici se već javljaju resornom odeljenju i uskoro će biti organizovano trodnevno preuzimanje kreča. Lajkovački poljoprivrednici su i do sada, ali u sopstvenoj režiji radili na poboljšanju boniteta svog obradivog zemljišta, a sada to radimo sistemski, planski i prvi put po osnovu Odluke o budžetu.”

Iskoristili smo priliku i nakon nedavnog masovnog pisanja kazni vozačima zbog nepropisnog parkiranja u centru Lajkovca, pitali smo zamenika Džajevića, da li će biti izmena postojeće Odluke o parkiralištima i dobili sledeći odgovor:

” To je svakako pitanje za resorne službe, pre svega za Savet za bezbednost saobraćaja. Ono što ja sada mogu da kažem je, da svakako opština Lajkovac mora poraditi na povećanju broja parking mesta. Biće neophodna saglasnost Železnice, ušlo se u proceduru , na potezu između Autobuske stanice i Pošte biće izgrađen Trg Železničara, a deo placa ispred nekadašnjeg silosa i iza Autobuske stanice u površini od par desetina ari biće pretvoren u parking, što će biti dovoljno za ovdašnje potrebe.”

Džajević je takođe naglasio i da je uveren da saobraćajna policija Policijske stanice Lajkovac, u nedavnoj akciji masovnog pisanja kazni vozačima za nepropisno parkiranje, nije radila ništa izvan svojih ingerencija.

Related posts