OSNOVCI OBELEŽILI DAN JABUKE

Učenici lajkovačke O.Š. “Mile Dubljević” danas su prigodnim, raznovrsnim i vrlo maštovitim sadržajima obeležili Svetski Dan jabuke.

Duž školskih hodnika, ispred učionica učenika nižih razreda, kao i ranijih godina, priređena je izložba jabuka i proizvoda od jabuka. Osnovci i njihove porodice, kao i učiteljice i rukovodstvo škole, svojski su se potrudili i još jednom pokazali da kreativnost i mašta nemaju granica.

Škola je očuvala i nastavila tradiciju obeležavanja Dana jabuke, koju je svojevremeno otpočela učiteljica Milena Ivković.

Uz tradicionalnu degustaciju proizvoda od jabuka i uobičajen program, ovoga puta bilo je i novina. Ovogodišnji Svetski dan jabuke lajkovački osnovci obeležili su i kroz takmičarske igre.U takmičenju su učestvovali učenici od prvog do četvrtog razreda. Igre u kojima su se učenici takmičili su: ples u paru sa jabukom na čelu, nošenje jabuke na glavi, jedenje jabuke na konopcu, prebacivanje iz jedne korpe u drugu (na odstojanju) i ređanje jabuke iz korpe na policu sa rukom iza leđa (lanac od 5 učenika). Učenici koji su u igrama osvojili prva tri mesta, dobili su simbolične diplome.

U svakom slučaju, deca su se lepo zabavila, maštovito igrala i napravila lep iskorak iz svakodnevnice, sve povodom Dana jabuke. U školi je danas bilo živo i veselo i sve u svemu bio je to jedan lep događaj, koji je deci pokazao da postoje brojni načini da se lepo i korisno provede vreme izvan učenja, kompjutera i telefona, ovoga puta uz negovanje kulta jabuke.

I na ovogodišnjem Danu jabuke gosti osnovcima bili su drugari iz PU “Leptirić”, koji su u pratnji svojih vaspitača došli organizovano i kao svoj doprinos manifestaciji doneli kreativno osmišljene svoje kolektivne radove na temu jabuke.

Svetski dan jabuka obeležava se od 20.oktobra 1990. godine, a započela ju je organizacija Common Ground iz Londona. Cilj obeležavanja ovog datuma je promovisanje njenih benefita po zdravlje, kao i demonstracija brojnih sorti jabuke. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

Related posts