BESPLATAN NOVI RANI SKRINING ZA TRUDNICE KOLUBARSKOG OKRUGA

Reč je o novoj neinvazivnoj skrining metodi u praćenju i lečenju patologija trudnoća, koja je potpuno besplatna za trudnice Kolubarskog okruga, koje gravitiraju ka porodilištu valjevske bolnice. Ova novina je vrlo značajna za osetljivu populaciju trudnica.

Služba ginekologije Opšte bolnice Valjevo dobila je odobrenje od Ministarstva zdravlja da uvede novu metodu ranog skrininga za trudnice DOUBLE TEST koja do sada nije rađena u ovoj ustanovi. U pitanju je neinvazivna dijagnostička metoda koja predstavlja pomoćnu dijagnostiku pri praćenju i lečenju patologija trudnoća.
Sve trudnice kojima lekar indikuje potrebu da se testiraju na ovaj način moći će to potpuno besplatno i komforno da testiranje urade u valjevskoj bolnici. Potrebno je da otvore istoriju na Odseku patorlogije trudnoće Službe ginekologije gde će im biti uzorkovan materijal i poslat na analizu. Nakon toga se istorija zatvara, a rezultate dobijaju najkasnije za dva dana.

Nespecifičan double test koji je značajan statistički metod i ukazuje lekaru specijalisti koji vodi trudnoću da li je i koje je potrebno sprovesti dodatne pretrage i analize kod trudnice. Double test se radi između 11 i 13 nedelje trudnoće jer se tada dobijaju najprecizniji podaci.

U Porodilištu valjevske bolnice do kraja avgusta je rođeno 809 beba iz čitavog Kolubarskog okruga. U protekloj godini na svet je stiglo 1242 bebe i to po opštinama, u Valjevu 688, Ub beleži 195 prinova, Mionica 61 novorođenče, rode su donele 161 Lajkovčana, u Osečini je rođeno 70 dece, a u Ljigu 45.

Statistika još kaže da parne godine donose više beba, a uvođenje novih metoda i dijagnostika u Opštoj bolnici Valjevo umnogome olakšava svim majkama da se odluče na rađanje i donošenje zdravog potomstva u savremenim medicinskim uslovima koje pruža Služba ginekologije ka čijem porodilištu gravitira čitav Kolubarski okrug.

Related posts