38.IZLOŽBA PRIPLODNIH GOVEDA SIMENTALSKE RASE KOLUBARA 2019.

Regionalna izložba goveda simentalske rase održaće se u Lajkovcu tradicionalno na Krstovdan, u četvrtak 27. septembra, na prostoru budućeg Agrobiznis centra. U Katalog 38. izložbe upisano je 106 najboljih grla od 30 kolubarskih stočara, iz svih opština Kolubarskog okruga. Ocenjivanje grla počinje u 10.30 časova, svečano otvaranje izložbe planirano je za 12.30, uz zabavni program, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Na izložbi se ocenjuju grla u tri kategorije: junice, prvotelke i krave. Novčane i robne nagrade sleduju i za tri pratilje u svakoj konkurenciji, za apsolutnu šampionku, za najbolju kolekciju grla, najboljeg stočara iz lajkovačke opštine itd. Za svakog izlagača obezbeđeno je pokriće troškova koje iznosi 5.000 dinara po grlu. Ukupan fond koji je Opština Lajkovac obezbedila za troškove i nagrade iznosi oko 1,3 miliona. Centar za poljoprivredu, uz pomoć donatora, sponzora i sopstvenih izvora, obezbedio je preostala sredstva. Ove godine sve nagrade su povećane za 2.000 do 5.000 dinara, pa će npr. vlasniku šampionke izložbe pripasti 35.000 dinara.

I ove godine će se na svečanom otvaranju pojaviti deca iz porodica lajkovačkih stočara, a očekuje se da će bar deo njih nastaviti bavljenje porodičnim poslom. Od 30 izlagača njih 10 je iz Lajkovca, sa 40 grla, što je znatno više nego prošle godine. Osim tradicionalne izložbe, razlog za ovakav pozitivan pomak jesu i subvencije Opštine Lajkovac i Vlade Srbije. I na republičku izložbu početkom oktobra ići će najbolje ocenjena grla iz Lajkovca, što je sve podsticaj Opštine, kao generalnog pokrovitelja, za jači razvoj stočarstva na svojoj teritoriji.

Generalni pokrovitelj 38. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase.

Lajkovačka izložba simentalaca jedina je u Srbiji koja se bez prekida održava tako dugo.

Related posts