INICIJATIVA DA I LAJKOVAC IMA PONOSNE KARTICE

Lajkovčanka Ana Grbić, koja ima 31 godinu i majka je troje dece: osmogodišnjeg Nikole, četvorogodišnjeg Jovana i jednogodišnje Sofije, predlaže da se i opština Lajkovac priključi realizaciji projekta PONOSNA KARTICA – „Cena minus za 3+“.

Ana pouzdano tvrdi, da bi PONOSNE KARTICE bile značajan doprinos porodicama sa troje i više dece, koji bi bitno olakšao njihovu svakodnevnicu i da je jako važno i korisno da kartica „Cena minus za 3+“ što pre dođe u ruke onima kojima je najpotrebnija. “U današnje vreme najveća pomoć višečlanim porodicama je svakako finansijska, a jedno od rešenja koje već neko vreme uspešno funkcioniše je svakako Ponosna kartica “Cena minus za 3+”, koja podrazmeva popuste na kupovinu i usluge za porodice sa troje dece,” pojašnjava Ana.

Rukovodstvo opštine Lajkovac je voljno da se pridruži ovom projektu, ali kažu da do sada nisu dobili nikakav dopis. Načelno su za i ovu ideju vide kao dobru meru socijalne i populacione politike, koju ne treba propustiti, ističući da osvedočeno opština Lajkovac svakako veliku pažnju posvećuje upravo podsticaju rađanja i merama socijalne politike.

Ideja je da sve majke sa troje i više dece u Srbiji, a ima ih 120.000, dobiju karticu “Cena minus za 3+” na svoje ime sa kojom ostvaruju privilegije. Realizacija je zajednička sa lokalnim samoupravama, jer uprave imaju baze podataka majki sa troje i više dece. Dopis o predlogu za realizaciju je poslat na mejlove predsednicima i gradonačelnicima u Srbiji.

Naime, Čačak je prva lokalna samouprava u Srbiji koja se uključila u ovaj projekat i u Čačku je već realizovan i sada ponosne majke Čačka ostvaruju popuste i besplatne usluge u preko 140 pravnih subjekata. Do nedavno ih je bilo sedam, a do sada se već 12 lokalnih samouprava uključilo i omogućilo brojne benefite porodicama sa troje i više dece na svom području. Pored Čačka, među prvima koji su doprineli realizaciji ovog značajnog projekta, koji će po svemu sudeći zaživeti u celoj Srbiji, su Loznica, Šabac, Medijana-Niš, Niška Banja, Nova Varoš, Čajetina, Opovo…

Projekat i dalje ima tendenciju širenja, a sva dosadašnja iskustva su krajnje pozitivna.
U Srbiji je 120. 000 porodica koje su sa troje i više dece, a statistički podaci govore da je preko polovine na ivici siromaštva. Personalizovane kartice za majke troje i više dece upravo treba da omoguće lakši život višečlanih porodica u Srbiji.

Svako ko želi da učestvuje može se javiti na mejl pokreta pokret@triplus.org.rs kako bi postao učesnik projekta, na radost porodica sa troje i više dece. Klikom na lokalnu samoupravu koja je prihvatila realizaciju projekta može se videti gde se sve može ostvariti popust.

Na lokalnoj samoupravi je dakle, da prihvati učešće u ovom projektu i da evidentira sve porodice sa troje i više dece na svom području, kao i da na kraju izvrši podelu kartica.

Najveći teret relizcije projekta PONOSNA KARTICA „Cena minus za 3+“ bi ipak poneli privredni, pravni, subjekti i preduzetnici koji bi prihvatili učešće u projektu i odobrili popust prilikom kupovine ili korišćenjem usluga u svojim trgovinama, radnjama, ordinacijama, klubovima.

Zapravo je ovo zajednička akcija svih učesnika, kao jasan pokazatelj želje da nas bude što više i podsticaj svima koji planiraju proširenje svojih porodica, uz jasnu poruku da nisu, niti će biti sami.

Ponosna kartica „Cena minus za 3+“ je personalizovana kartica na ime majke koja ima troje i više dece (u izuzetnim slučajevima na ime oca ili druge osobe koja se brine o deci koja nemaju majku) sa kojom se može ostvariti popust ili biti oslobođeni od plaćanja u pravnim subjektima koji su potpisali ugovore o poslovno tehničkoj saradnji sa „Pokretom za decu TRI PLUS“.

Informacije gde se može ostvariti i koliki popust ili biti oslobođen od plaćanja,mogu se videti na na portalu „Pokreta za decu TRI PLUS“ www.triplus.org.rs ili linku na kome su za određenu lokalnu samoupravu evidentirani sponzori sa tog područja, koji se naravno permanentno ažuriraju.

Kako se planira realizacija projekta širom Srbije, veoma bitno je znati da se kartica može iskoristiti u svakom mestu naše zemlje, gde subjekti imaju svoja predstavništva i prodajne objekte.

Statistika kaže da, da bi nas i u budućnosti u Srbiji bilo ovoliko koliko nas ima danas, neophodno je da 45 odsto porodica ima troje ili više dece. U ovom trenutku takvih porodica je samo 7,8 odsto.

Ne želeći da se takav trend nastavi, zajedničkim snagama i konkretnim idejama podiže se svest ljudi o ovom problemu. Tako je 2016. godine, statistički najlošijoj po broju rođenih beba u poslednjih sto godina u Srbiji, nastao Pokret za decu TRI PLUS.

“Rešenje je da se ohrabre oni koji imaju dvoje dece da prošire svoje porodice i dati podršku porodicama sa troje i više dece. Kada kažemo podršku, mislimo da svi segmenti društva pokažu da takve porodice nisu, niti će biti same, da se nose sa teretom koji nosi današnjica. Naš osnovni predlog je porast nataliteta, a odgovorno tvrdimo da je jedino rešenje u ovim teškim vremenima finansijska motivacija rađanja,”kaže Vladica Gavrilović predsednik Upravnog odbora Pokreta.

Ilustracije radi, prema procenama i početnim iskustvima iz Čačka, kartica “Cena minus za 3+” će svakoj porodici doneti uštedu od oko 1000-1500 evra godišnje. Pored materijalnog dobitka (u vidu uštede), postoji i drugi psihološki efekat koji su osetile porodice sa troje i više dece a to je osećaj da su roditelji višedetnih porodica važan faktor u borbi protiv najvećeg zla zvanog bela kuga i da su bitni za društvo.

Ostaje nada, da će se i opština Lajkovac vrlo brzo priključiti ovom projektu.

Related posts